Aktuelno, Novi objekti

Kako izgleda Islamski centar kraj srušenih tornjeva WTC-a

Arhitekti studija Soma Arhitects predstavili su projekt Park 51 – Islamski centar u New Yorku, zbog čije se gradnje podiglo već suviše prašine.

Mnogim Amerikancima nije baš draga zamisao da se blizu Twinsa, srušenih u napadu 11. septembra 2001., gradi džamija. Biće to, zapravo, Islamski kulturni centar koji će imati prostor za molitvu, a ne džamija.

Mnogi su Njujorčani odahnuli videvši projekt i shvativši da na hipermodernoj zgradi gotovo ništa ne podseća na islam. Ipak, brojni desničari i dalje se protive gradnji centra jer smatraju neprimerenim da se samo nekoliko blokova od mesta najveće američke tragedije okupljaju muslimani. Na lokaciji budućeg gradilišta osvanuo je transparent na kojem je stajalo “Sponsored by al-Qa’ida”.

Sharif el-Gamal, graditelj centra koji će koštati oko 120 miliona dolara, rekao je da će u petnestospratnici biti sportske dvorane i fitness studio, jedan celi sprat će biti pretvoren u dečje igralište, a jedan u restoran. Stanovi će se iznajmljivati svima onima koji to žele bez obzira na veru i nacionalnost.

Kako bi se pokazale multikulturalnost centra i verska tolerancija, na pročelju je istaknuta i velika Davidova zvezda. Sam molitveni prostor zauzimaće dva sprata i biće u podrumu. 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Kristina

    Savremena arhitektura! …o konceptu ne vredi raspravljati….

Ostavite odgovor

Obavezna polja *