Banke i krediti

Ogroman rast kamata na stambene kredite

Za građane koji su uzeli kredite u švajcarskim francima otplata je postala noćna mora a pretvaranje takvih stambenih kredita u evre je kao uzimanje novog zajma.

U odnosu na 2007. godinu, švajcarc je dostigao dvostruko veću vrednost – banke ga zaračunavaju skoro po 82 dinara. Jačanje švajcarskog franka povećalo je rate za stambene kredite i do 30 odsto za godinu dana.

Oni koji žele da ove zajmove pretvore u evre zbog drastičnog rasta švajcarskog franka moraju da prođu trnovit put ne samo što se tiče dokumentacije nego i dodatnog novca koji moraju da izdvoje.

Zapravo, pretvaranje stambenih kredita uzetih u švajcarskim francima u evre, na koje imaju pravo jednom u toku perioda otplate, praktično je isto kao i uzimanje potpuno novog zajma.

Direktna konverzija, kako kažu bankari, nije moguća, već je neophodno da se refinansira postojeća stambena pozajmica. To znači da mora da se podnese potpuno nova dokumentacija, koja podrazumeva potvrdu o zaposlenju, visini primanja, ugovor o kupovini stana, izlazak procenitelja vrednosti nekretnine, promene u nacionalnoj korporaciji za osiguranje, upis hipoteke…

Krediti u evrima

U poslednje tri godine kamate na stambene kredite uzete u evrima su porasle za oko 25 odsto – sa 6,6 na 8,3 odsto za komercijalne zajmove poslovnih banaka. Tako će i građani koji žele da pretvore svoje stambene kredite uzete u švajcarskim francima praktično dobiti znatno veću ratu.

Bankari su, inače, kada je pre četiri godine počela ekspanzija zaduživanja građana u švajcarskim francima zbog tadašnje niske kamatne stope, koja je iznosila oko 4,5 odsto, upola manje nego na zajmove u evrima, masovno davali ove pozajmice. Ali, nakon izbijanja krize 2008. godine došlo je do naglog jačanja švajcarskog franka, tako da su se rate ovih pozajmica značajno uvećale.

(Novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *