Banke i krediti, Građevinarstvo

Potpisani sporazumi između Srbije i Evropske investicione banke

Evropska investicione banke (EIB), pod novim uslovima ugovora, odobrila je u četvrtak (11. mart 2010. godine) povlačenje prve tranše kredita za projekat rehabilitacije mosta „Gazela“ u Srbiji u iznosu od 10 miliona evra, saoptil je ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, takva odluka doneta je na zahtev nadležnih organa u Srbiji i na osnovu uvažavanja hitnosti trenutne situacije i zabrinutosti za javnu bezbednost uzrokovanih naglim pogoršanjem stanja fizičke strukture mosta „Gazela“, kao i pratećih socijalno-ekonomskih uticaja.

Odluka je u skladu sa nedavnom odlukom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da odobri povlačenje kreditnih sredstava za finansiranje pristupnih puteva mostu.

Povlačenje sredstava EIB kredita u iznosu od 33 miliona evra, za koje je ugovor prvobitno potpisan 2007. godine, odloženo je usled određenog broja nerešenih pitanja u vezi sa raseljavanjem porodica koje su živele ispod samog mosta.

EIB i EBRD pažljivo su nadzirale proces raseljavanja koji su do sada sprovodili srpski nadležni organi, uz zaključak da, i osim toga što je došlo do značajnih postignuća, određena pitanja i dalje ostaju nerešena. Među tim nerešenim pitanjima su obezbeđenje održivih stambenih rešenja za lica ugrožena ovim projektom, kao i uspostavljanje njihovih prvobitnih uslova za život.

U skladu sa tim, EIB Bord se složio da ograniči prvu tranšu EIB kreditnih sredstava na iznos od 10 miliona evra, kako bi se omogućio početak hitnih radova na rehabilitaciji. Povlačenje narednih tranši uslovljeno je ispunjenjem zahteva vezanih za raseljavanje na način dogovoren od strane srpskih vlasti i EIB-a, uz dodatnu ugovornu obavezu vraćanja kreditnih sredstava ukoliko ovi specifični zahtevi ne budu ispunjeni do kraja tekuće godine. (eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *