Banke i krediti

Kupovina stana: Na dažbine ode 19.500 evra

Iz džepa kupca stana namire se svi, od neimara i proizvođača materijala do države i njenih preduzeća. Pri kupovini 60 kvadrata na takse i priključke damo 19.500 evra.

U ”zidanju” cene novoizgrađenog kvadrata aktivno učestvuje i država u čiju se kasu, a pre svega na račune njenih javnih preduzeća, slije više od četvrtine novca. Što je lokacija atraktivnija i državi ide više para zbog naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koja se utvrđuje po zonama. Naravno, najveća stavka, koja čini polovinu cene kvadrata je samo građenje. Taj deo kolača odlazi neimarima i proizvođačima građevinskog materijala.

Primera radi, ukoliko je cena novoizgrađenog kvadrata 1.250 evra, državi od toga ide 325 evra. To praktično znači da od prosečnog stana od 60 kvadrata, država ima prihod od 19.500 evra. Za taj novac kupac dobija priključke na komunalnu infrastrukturu, uređeno građevinsko zemljište, prilazne saobraćajnice…

Najveće gradilište stanova trenutno je u Beogradu na lokaciji bivše voždovačke kasarne ”4. juli”. Tu je Građevinska direkcija Srbije od planiranih 4.578 počela da gradi 1.450 stanova, koje prodaje po ceni od 1.250 do 1.280 evra. Kada se oduzme 93 odnosno 95 evra na ime poreza na dodatu vrednost cena kvadrata iznosi 1.157 do 1.185 evra.

Prema kalkulaciji, koju nam je Direkcija dostavila, na građenje objekta sa unutrašnjim instalacijama odlazi 615 do 630 evra po kvadratu. Sledi pribavljanje lokacije što je 193 evra po kvadratnom metru, koje će Direkcija platiti Ministarstvu odbrane u izgrađenim stanovima. U trećoj beogradskoj zoni sa 77 evra cenu kvadrata opterećuje naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Na pripremne radove, koji podrazumevaju rušenje postojećih objekata i sanaciju terena odlazi 22 do 23 evra, dok Fundiranje odnosno pobijanje šipova u ceni kvadrata stana učestvuje sa 32 do 38 evra. Za izradu planskih akata, geotehnička ispitivanja, projektovanje i tehničku kontrolu izdvaja se 24 evra po kvadratnom metru stana, dok nadzor i administrativni troškovi odnose 29 evra.

Participacija za priključak za grejanje iznosi 40 evra po kvadratu stana, dok uvođenje struje staje 33 evra. Hidrotehničke instalacije, a to su spoljašnji razvod i drenaža koštaju kvadratni metar stana 27 evra, dok saobraćajnice u kompleksu, parterno uređenje, ozelenjavanje iznose 29 evra. Ostali troškovi, su od 36 do 42 evra.

Ukoliko je kupac prvi put u svojinu pribavio nepokretnost onda mu se plaćeni PDV u potpunosti vraća. Dodatni trošak budućim vlasnicima kvadrata je upis prava svojine u katastar nepokretnosti.

UKNJIŽBA

Upis prava vlasništva u katastar nepokretnosti je usluga, koju je Republički geodetski zavod do sada naplaćivao po ceni od 6.138 dinara. Tome treba dodati i administrativnu taksu od 580 dinara. Ako vlasnik nekretnine traži prekoredni upis plaća duplu tarifu. Vlada Srbije je, međutim, na poslednjoj sednici korigovala cenovnik, koji bi ovih dana trebalo da stupi na snagu. Mnoge usluge RGZ će po novoj uredbi biti jeftinije.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. zorana

    Jasno je zasto su kvadrati tako skupi. Katastrofa!

Оставите одговор

Obavezna polja *