Rad arhitekte Ivana Ostojića iz novosadskog biroa Visual Art Architects; Vizuelizacija: Visual Art Architects
Konkursi

Arena Subotica: Ovo je pobedničko rešenje za novu sportsku dvoranu

Prvonagrađeni rad prevazilazi tipologiju sportske hale i formira na mestu nekadašnje kasarne savremen i dinamičan multifunkcionalni kompleks.

Rad arhitekata Ivana Ostojića i Zorana Škiljića iz novosadskog biroa Visual Art Architects osvojio je prvu nagradu na konkursu za izradu idejnog rešenja nove sportske hale u Subotici, koji je Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica raspisalo krajem oktobra 2023. na Portalu javnih nabavki.

Druga nagrada pripala je radu grupe autora koju čine arhitekte Goran Vojvodić, Aleksa Bogdanović, Milica Vranić, Vasilije Vojvodić, Nikola Markanović, Maša Žegarac i Anastasja Spalević, dok treću nagradu ravnopravno dele idejno rešenje Studija OBE iz Beograda i rad čiji je autor Stefan Strajin, mia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Elipsasti oblik u samom početku definiše da se radi o sportskom objektu, naveo je  žiri; Vizuelizacija: Visual Art Architects

Hala na mestu nekadašnje kasarne

Podsetimo, predmet konkursa bila je izrada idejnog arhitektonskog rešenja sportske hale za minimum 4.500 gledalaca za potrebe odigravanja odbojkaških, rukometnih i košarkaških utakmica, kao i drugih dvoranskih sportova, a u cilju dobijanja jedinstvenog, uređenog i funkcionalnog prostora na mestu nekadašnje kasarne na Segedinskom putu, na parceli od 30.000 m².

Nakon oduzimanja površine namenjene za regulaciju ulice, prema važećim planskim dokumentima, deo predmetne parcele namenjene za izgradnju sportskog objekta, kao i svih neophodnih sadržaja za funkcionisanje buduće hale iznosiće 26.000 kvadratnih metara.

Ortofoto predmetne lokacije

Brižljiv tretman brisoleja za dinamičnost strukture

Kako se navodi u obrazloženju konkursnog žirija, kojim je predsedavao urbanista Relja Kovač, mia, prvonagrađeni rad izdvojio se kompaktnom formom koja balansira između jednostavnosti i snažnog estetskog izraza dvostruke fasade.

“Elipsasti oblik u samom početku definiše da se radi o sportskom objektu – jednostavna geometrija sa izbačenim platoom predstavlja osnovni princip oblikovanja zgrade. Brižljiv tretman brisoleja koji obmotavaju staklenu opnu daje strukturi dinamičnost i jasno naglašava ulaze u sportsku halu čime se ostvaruje veza korisnik – objekat”, naveo je žiri.

Adaptibilnost ovog rešenja omogućava organizaciju različitih manifestacija; Vizuelizacija: Visual Art Architects

Adaptibilnost predloženog rešenja omogućava organizaciju različitih manifestacija u okviru objekta.

U obrazloženju se kaže i da je spoljno uređenje parcele u funkciji sadržaja objekta, dok je izmeštanjem parkiranja u podzemnu etažu omogućen otvoreni parterni prostor za dodatne sadržaje i različite načine korišćenja.

„Adaptibilnost predloženog rešenja omogućava organizaciju različitih manifestacija u okviru objekta, čime se prevazilazi tipologija sportske hale i formira savremeni multifunkcionalni kompleks koji treba da postane reperna tačka Subotice“ – istakao je žiri.

Što se pak tiče akcenta u oblikovanju enterijera, on je usmeren na galeriju na ulazu, koja omogućava prirodno osvetljavanje unutrašnjosti i prozračivanje putem krovnih prozora, rečeno je na kraju obrazloženja.

Jedan od ulaza u halu; Vizuelizacija: Visual Art Architects

Kapacitet sa parterom 7.680 gledalaca

Kako se navodi u prezentaciji pobedničkog projekta, u koji je Gradnja imala uvid, hala je projektovana za 5.520 gledalaca, sa tribinama na dva nivoa, a upotrebom partera kapacitet može da se proširi na 7.680 gledalaca.

Za povećanje energetske efikasnosti objekta, implementirani su solarni paneli kao obnovljivi izvor energije, dok zasenčenost fasade leti smanjuje upotrebu energije za hlađenje objekta i predstavlja efikasno rešenje za njenu održivost.

„Ovakvim pristupom smanjujemo zagađenje okoline i optimizujemo potrošnju energije pružajući dugoročno održivo rešenje za energetsku nezavisnost objekta“ – objasnile su arhitekte Ivan Ostojić i Zoran Škiljić iz studija Visual Art, sa kojima je na konstrukciji sarađivao Aleksandar Stojanović, mast.inž.građ.

Tribine na dva nivoa u enterijeru subotičke Arene; Vizuelizacija: Visual Art Architects

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Garaža
Garaža
Prizemlje
Prizemlje
Prvi sprat
Prvi sprat
Drugi sprat
Drugi sprat
Tribine
Tribine
Presek A
Presek A
Presek D
Presek D
Konstrukcija
Konstrukcija

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Zidar

  Cist copy paste Royal Arene u Kopenhagenu. Davno nisam video bas ovako cistu upotrebu „inspiracije“ iz tudjeg autorskog dela. Sramotno za struku.

  1. miki

   hahaha potpuno tačno! bravo!ja sam odavno prestao da se čudim i šokiram koliko srbi sebi daju za pravo sve sa potpisom ličnim da kradu tuđa dela i pripisuju kao svoja ali očigledno da prolazi i može bez griže savesti, da nije tragično bilo bi komično i to mnogo

  2. Zoran

   QQ, stvarno neverovatno 🙁

 2. Razum

  Ha ha ha pa mi pozorište, akva park gradimo decenijama koliko će onda tek trebati za Arenu?

 3. Zidar

  Pritom, ne samo da su autori bezocno „pozajmili“ estetiku, vec je ovo bio konkurs, pa cittam negde da su „eminentni strucnjaci“ sa fakulteta u NS i Subotici, videli to, i ne samo da nisu reagovali, vec su dodelili 1 nagradu. Interesuje me koji su profesori u tom ziriju a da im nije poznat rad iz Kopenhagena? Kao i naravno cime se bave….jer ako se bave naucnim radom iz oblasti arhitekture, onda je to i njihova sramota velika, ne samo samih autora.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *