Sve velike ideje (kao što je ova) dolaze pod tušem.
Konkursi

Aleksandra i Andrea osvojile treće mesto na konkursu za kancelariju budućnosti

Arhitektice iz Vranja i Kumanova osmislile su kancelariju koja izgleda kao tuš kabina jer sve velike ideje, kao i ova, dolaze pod tušem.

Takmičenje u Ne-arhitekturi (Non Architecture), koje ima za cilj pronalaženje alternativnih i netradicionalnih predloga u arhitekturi, mnogo je više od arhitektonske vežbe. Ono je dragoceno sredstvo za uključivanje talentovanih arhitekata iz celog sveta u kolektivno istraživanje. Najzanimljiviji projekti svakog takmičenja su sakupljaju u knjige, a svaka knjiga postaje sredstvo ne-arhitektonske perspektive za svaku specifičnu temu.

Tema ovog konkursa, koji je nosio naziv Razmišljanje (Thinking), bila je kako zamišljamo buduću kancelariju. Arhitektice Aleksandra Stanković iz Vranja i Andrea Bojkovska iz Kumanova ponudili su veoma zanimljivu ideju koja je osvojila treće mesto.

Kancelariju koja izgleda kao tuš kabina, ima sve što vam je potrebno za rad – privatnost, prirodno svetlo, biblioteku.

Mozak je najaktivniji kada se opustimo. Zašto se onda ne sretnemo pod tušem i tamo držimo poslovne sastanke?

One su se upitale zašto naše najbolje ideje dolaze pod tušem, a zaključile su da je to zato što je to malo, sigurno mesto gde nam je udobno, a poznato je da je mozak najaktivniji kada se opustimo i promenimo okolinu. Zašto se onda ne sretnemo pod tušem i tamo držimo poslovne sastanke? Mislite da to nije moguće? Koncept Aleksandre i Andree kaže drugačije!

Zamislite da imate kućnu kancelariju koja izgleda kao tuš kabina, ali ima sve što vam je potrebno za rad – privatnost, prirodno svetlo, biblioteku. Ali to nije sve, ova kabina štedi i vreme u saobraćaju.

Naime, više ne morate da ustajete sat ranije kako biste stigli na posao jer ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega na bilo kojem mestu koje zamislite – na obali reke, na plaži, na krovu, u parku.

Ovaj koncept mobilnih kabina za rad, rešio bi ujedno i problem zagađenja – grad je zelen, bez automobila, samo s podzemnim javnim prevozom. Prestanite da zamišljate i „istuširajte se“!

Ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega
Ova kabina može da leti i da se spoji s kabinama vaših kolega
Sastanite se gde god želite - u parku, na krovu...
Sastanite se gde god želite - u parku, na krovu...

Rešenje za onlajn poslovanje?

Žiri je pohvalio ovaj rad rekavši da je sama ideja ova dva učesnika odlična! „Svi postajemo svesni da će se većina poslova u budućnosti svesti na onlajn poslovanje, a pritom znamo koliko je rad od kuće naporan ponekad. Zbog toga je ovo ideja koja definitivno rešava dosta toga. Svako će imati svoju kancelariju koja je mobilna i po potrebi može da se spaja sa drugim kancelarijama istog tipa. Pritom je i samoodrživa i čuva okolinu.“ – konstatuje se u objašnjenju žirija koji je ovom radu dodelio treću nagradu.

Mlade snage

Master inženjer arhitekture Aleksandra Stanković (26) iz Vranja, završila je osnovne studije arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, a zatim master studije na smeru Dizajn u arhitekturi na Politehničkom univerzitetu u Milanu. Njena vizija je da se fokusira na održivu arhitekturu, jer je to, kako ona kaže, jedan od glavnih puteva za očuvanje planete. U skladu s tim profesionalnim ciljem, takmičenje Non Architecture je za nju bilo veoma interesantno i izazovno.

„Dizajnirajući futuristički poslovni prostor, uspela sam da svoju ideju povežem sa samoodrživošću i energetskom efikasnošću kako bi očuvala životnu sredinu.“ – kaže Aleksandra za naš portal i konstatuje da „najvažnije promene u arhitekturi, kao i u drugim oblastima, potiču od samih korisnika tih prostora.“

Zajedno sa Aleksandrom u timu je bila i Andrea Bojkovska (26) iz Kumanova, koja je završila osnovne akademske studije arhitekture u Skoplju, a zatim master studije u Milanu.

„Ovaj konkurs je odličan izazov, zato što ja kao mladi arhitekta, verujem da su upravo konkursi jedina sfera gde se možete neometano izraziti i izgraditi svoj stil projektovanja i dizajna.“

Arhitektura nije jedino Andreino polje delovanja, jer se ona takođe bavi bavi i ilustracijom i grafičkim dizajnom. „U svakom mom projektu dolazi do preklapanja i ujedinjenja ovih polja. To je ustvari i jedan od razloga zbog kojeg bih svakom preporučila učešće na ovom konkursu, koji još uvek traje – pruža se prilika za retkom vrstom slobode prilikom projektovanja.“ – zaključuje Andrea.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *