Prokuplje; Foto: Nevvi/Flickr
Konkursi

Novi konkurs za idejno rešenje Trga Topličkih junaka u Prokuplju

Novi konkurs je raspisan pošto je na prvi, koji je trajao do 13. jula, pristigao mali broj radova.

Grad Prokuplje je 29. jula 2021. raspisao novi Poziv za učešće na Konkurs za dizajn „Urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja uređenja Trga Topličkih junaka u Prokuplju“.

Ovaj konkurs je otvoreni, projektni i anonimni, a prema stepenu sprovođenja jednostepeni.

Veći nagradni fond

Nagradi fond, za razliku od prvog konkursa, je takođe uvećan. Autoru najboljeg idejnog rešenja pripašće nagrada od 800.000 dinara, drugom 100.000, a trećenagrađenom 90.000 dinara.

Konkursni zadatak

Predmetni prostor je približne površine od oko jednog hektara, a obuhvata područje centra Prokuplja.

U skladu sa povodom i ciljem, ovim Konkursom se zahteva od učesnika da projektantska rešenja moraju biti prepoznatljiva, da reflektuju duh grada, da istaknu urbane specifičnosti i da budu prihvaćena od strane lokalne zajednice i korisnika kao sastavni deo njihovih vrednosti iz aspekta prostorne i društvene specifičnosti samog mesta.

Projektantskim rešenjem mora se obezbediti korespondiranje na adekvatan način sa zatečenom graditeljskom baštinom, mora se obezbediti i mobilnost, dostupnost i bezbednost za sveukupnu raznolikost korisnika.

Rešenjima se moraju obezbediti prostori za raznolikost u ponudi različitih atraktivnih sadržaja i aktivnosti tokom cele godine i doba dana za sve korisnike u pogledu širokog dijapazona iz domena rekreacije, kulture i umetnosti.

Pojektantskim rešenjima potrebno je afirmisati koncept održivosti, kako ekološke, tako i energetske, ekonomske, te laku i finansijski racionalnu eksploataciju i održavanje.

Prioritetni projekat

Rekonstrukcija Trga Topličkih junaka je jedan od prioritetnih projekata koji je planiran da se realizuje u Prokuplju u narednom periodu.

–Trg Topličkih junaka je mesto na kojem se nalazi Spomenik topličkim junacima iz Prvog svetskog rata, ustanicima i žrtvama Topličkog ustanka iz 1917. godine. Naša ideja je da mu vratimo ono što mu je oduzeto pre deset godina, njegov autentični izgled. Pre nego što je trg pretvoren u parking prostor, ovaj deo centra grada bio je deo njegove istorije, kulture i tradicije, izjavio je gradonačelnik Grada Prokuplja Milan Aranđelović.

Rok

Pravo na konkurs, koji traje do 13. septembra 2021. godine, imaju pravna i fizička lica.

Konkursna dokumentacija

Javni poziv, konkursnu dokumentaciju i druge uslove zainteresovani mogu videti ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. arhitekta

  prvi put vidim
  da je prva nagrada
  8x veća
  od druge nagrade

  1. Luka

   Demotivisuce, osim za pobednika. Bolje da su taj fond od 990.000 din podelili na 500.000 + 300.000 + 190.000

 2. Marko

  Da li ste vi normalni da dajete ovoliku nagradu. Bruka i sramota. Bolje da ove pare ulozite u nesto sto je neophodno. Kao sredjivanje staze na hisaru ili sredjivanje keja i deponije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *