Prvonagrađeno rešenje; Izvor: kotor.me
Konkursi

Dizajn iz Turske za Kotor: Ovako će izgledati stadion FK Bokelj

Prvonagrađeni rad turskih arhitekata odlikuje jasno kontekstualizovano, visoko tektonično i urbano rešenje sa dobrim rasporedom masa, navodi se u odluci žirija.

Opština Kotor u Crnoj Gori objavila je ovih dana rezultate konkursa za izradu idejnog arhitektonskog rešenja stadiona FK Bokelj u kotorskom naselju Škaljari, raspisanog u novembru 2022. godine.

Nakon detaljnog razmatranja i ocene 63 pristigla rada, žiri je jednoglasno odlučio da dodeli prvu (15.000 €) i drugu nagradu (7.000 €), a da treću nagradu ne dodeli, dok su tri autorska rada otkupljena u iznosima od po 1.500 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prva nagrada otišla u Tursku

Žiri kojim je predsedavao prof. dr Veljko Radulović prvu nagradu dodelio je radu čiji su autori arhitekte iz Turske Naşe Dokuzer, Erdem Dokuzer, Burcu Kircan Doğan i Firat Doğan.

Prema obrazloženju žirija, prvonagrađeni rad odlikuje jasno kontekstualizovano, visoko tektonično i urbano rešenje sa dobrim rasporedom masa.

Prvonagrađeno rešenje; Izvor: kotor.me

Visoko je ocenjena i materijalizacija koja podržava osnovni oblikovni koncept i i ambijentalne činjenice lokacije.

Data je, dodaje se, odlična veza javnog pristupnog ambijenta sa glavnom zapadnom tribinom kroz razvijanje urbane promenade.

Organizacija unutrašnjeg prostora je jasna i logična. Visoko je ocenjena i materijalizacija koja podržava osnovni oblikovni koncept i i ambijentalne činjenice lokacije.

Prvonagrađeno rešenje; Izvor: kotor.me

Temeljna razrada rešenja iz Danilovgrada

Druga nagrada pripala je radu pravnog lica „Ing Invest d.o.o.“ iz Danilovgrada,  a kao autori potpisani su Andrijana Jovanović, Milić Đerković, Davor Raspopović, Miloš Ostojić, Aleksandar Strugar, Dušan Ivanović i Ognjen Banović.

Prema mišljenju žirija, drugonagrađeno rešenje je tektonično, urbano i disciplinovano, temeljno razrađeno po svim aspektima.

Drugonagrađeno rešenje; Izvor: kotor.me

Predloženo konstruktivno rešenje nadstrešnice žiri je ocenio kao adekvatno i realno.

„Ostvarena je dobra komunikacija sa javnim ambijentom pristupne ulice, primenjena je adekvatna materijalizacija, a predloženo konstruktivno rešenje nadstrešnice je ocenjeno kao adekvatno i realno“ – navodi žiri.

Drugonagrađeno rešenje; Izvor: kotor.me

Izložba konkursnih radova tokom aprila

Prvi otkup je dobio rad prakse Lucid Architects Limited iz Londona, čiji su autori Michael Forwar, Iago Ferreira Souza i Matthew Gabe.

Drugi otkupljeni rada potpisuje takođe londonska firma William Matthews Associates Limited, odnosno autorski tima koji čine William Matthews, Chris Hall, Elle Thompson i David Walker, kao i saradnik Mark Rea.

Treći otkup u iznosu od 1.500 evra dobio je rad budimpeštanske firme STUDIO A4 IRODA KFT, koji autorski potpisuju Geza Kendik, Tamas Berecz i Edit Katok.

Iz Opštine Kotor ovom prilikom obaveštavaju  javnost da će u toku aprila biti organizovana izložba konkursnih radova. Tačan datum i mesto izložbe biće naknadno objavljeni.

Galerija otkupljenih radova

Otkup 1; Izvor: kotor.me
Otkup 1; Izvor: kotor.me
Otkup 2; Izvor: kotor.me
Otkup 2; Izvor: kotor.me
Otkup 3; Izvor: kotor.me
Otkup 3; Izvor: kotor.me

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *