Lokacija sa sjanim pogledom na Novi Sad
Konkursi

Konkurs za vidikovac iznad tunela u nastavku mosta Slobode

Poznato mesto okupljanja ima panoramski pogled na ceo grad. Upravo na toj lokaciji treba osmisliti vidikovac kao turistički potencijal Novog Sada.

Sa namerom da unaprede kvalitet svakodnevnog života u Novom Sadu, Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“ i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su međunarodni arhitektonski-urbanistički konkurs NOVA MESTA za uređenje četiri centralna gradska prostora. Arhitekte i dizajneri se pozivaju da da osmisle i predlože revitalizaciju i regeneraciju:

  1. Trga Galerija;
  2. Parka uz objekat Skupštine Autonomne Pokrajne Vojvodina;
  3. Vidikovca iznad tunela u nastavku mosta Slobode;
  4. Dela zelene površine uz Bulevar Patrijarha Pavla.

Ovom prilikom detaljno predstavljamo lokaciju 3 – Vidikovac iznad tunela u nastavku mosta Slobode – sjajno mesto sa pogledom na celi Novi Sad.

Prostor koji je predmet konkursa nalazi se u blizini ulice Kamenički put.

Fotografisanje gradske panorame

Lokalitet predstavlja plato koji funkcioniše kao vidikovac i mesto okupljanja. Ključni aspekt je sagledavanje i fotografisanje panorame grada. Rešenjem bi trebalo unaprediti doživljaj korisnika prostora i iskustvo boravka u njemu. Potrebno je posebno obratiti pažnju upravo na aspekt fotografisanja i načine sagledavanja grada.

Ovu lokaciju posmatrati kao turistički potencijal grada. Parterno uređenje treba da bude takvo da obezbeđuje nesmetan pristup platou, kao i da ne sadrži bilo kakve prepreke u kretanju. Predvideti prostor za sedenje, rasvetu, kante za otpatke, parking za bicikle i ostali mobilijar.

Moguće je postavljanje nadstrešnice, ali bez ugrožavanja vizura. Prostor ozelenjavati u skladu sa neposrednim okruženjem i na način da unapređuje komfor korisnika prostora.

Ključni aspekt je sagledavanje i fotografisanje panorame grada.

Na lokaciju će se pristupati pomoćnom saobraćajnicom sa parkingom (koji nije predmet konkursa) kao i pešačkim putem uz kolovoz, te budućom pešačkom vezom sa Kameničkim parkom.

Posebno obratiti pažnju na ovu vezu sa parkom i predvideti kontaktne tačke sa stazama koje vode do parka. Ova lokacija nalazi se i na biciklističkim rutama, što je potrebno uzeti u obzir. Prostor koji je predmet konkursa nalazi se u blizini ulice Kamenički put.

Situacija

Rokovi:

Svoja rešenja učesnici mogu slati najkasnije do 24.8.2021. godine (do 15h).

Preuzimanje konkursne dokumentacije:

Celokupnu Konkursnu dokumentaciju učesnici konkursa mogu preuzeti sa Portala javnih nabavki Uprave za javne nabavke. Sadržaj konkursne dokumentacije je:

  • Objedinjen raspis konkursa za sve četiri lokacije koje su predmet ovog konkursa;
  • Izvodi iz raspoloživih i aktuelnih urbanističkih i planskih dokumenata;
  • Fotografije i/ili video snimci za sve četiri lokacije.

Ukoliko imate pitanja:

Ukoliko imate pitanja vezano za konkurs „NOVA MESTA“, možete kontaktirati Fondaciju „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ putem email adrese [email protected] ili Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS) putem email adrese [email protected].

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *