Foto: ToLoLo studio
Arhitektura

Slavne japanske arhitekte osmislile paviljone u čast Igara u Tokiju

Od paviljona u obliku činije, preko lebdećih belih oblaka i uličnih pozorišta, ove instalacije ukrašavaju javne prostore u Tokiju na najbolji mogući način.

Zvaničnici Olimpijade pozvali su japanske arhitekte i umetnike da dizajniraju devet paviljona koji su postavljeni oko Olimpijskog stadiona koji je projektovao Kengo Kuma.

Inicijativa su se odazvala slavna imena kao što su Kazuyo Sejima, Sou Fujimoto, Junya Ishigami, Yayoi Kusama, Terunobu Fujimori, kao i Makoto Aida i Daito Manabe + Rhizomatiks.

Oni su osmislili intervencije u urbanom pejzažu koje ilustruju razigrano zauzimanje javnog prostora. Od paviljona u vidu tanke vijugave vodene površine u vrtu, preko lebdećih belih oblaka i uličnih pozorišta, ove instalacije ukrašavaju javne prostore u Tokiju na najbolji mogući način.

Od pejzaža do trgova

Kazuyo Sejiman je dizajnirao tanak vodeni tok koji prolazi kroz vrt Hamarikyu, u kom se reflektuje nebo, kao i biljke postavljene unutar kanala, tako da se upotpunjuje spokojna atmosfera okruženja, piše ArchDaily.

Foto: Kazuyo Sejima & Associates

U tankom vodenom toku reflektuje se nebo, kao i biljke postavljene unutar kanala.

Foto: Kazuyo Sejima & Associates

Sou Fujimoto potpisuje projekat paviljona u obliku oblaka, dok Yayoi Kusama kreira potpuno beli enterijer kojem će karakter dati nalepnice postavljene od strane posetilaca.

Foto: Keizo Kioku

Potpunom belom enterijeru karakter će dati nalepnice postavljene od strane posetilaca.

Foto: Keizo Kioku

Čajdžinica od ugljenisanog kedra

Go-an čajdžinica koju je projektovao arhitekta Terunobu Fujimori prikazuje niz nagoveštaja tradicionalne japanske arhitekture, reinterpretirajući vrata koja se mogu videti u tradicionalnim sobama za čaj, a u projektu je korišćen ugljenisani kedar.

Foto: ToLoLo studio

Akihisa Hirata je dizajnirao veliku strukturu u obliku činije koja simbolizuje simbiozu društva i različitih naroda koji su došli na Olimpijske igre.

Foto: ToLoLo studio

Činija simbolizuje simbiozu društva i različitih naroda koji su došli na Olimpijske igre.

Foto: ToLoLo studio

Ulično pozorište, osmišljeno od strane umetnika Teppei Fujiwara, pruža još jednu priliku za interakciju ljudi u javnom prostoru.

Foto: ToLoLo studio
Foto: ToLoLo studio

Umetnik Daito Manabe je zajedno sa Rhizomatiksom osmislio prikaz Tokija koristeći se veštačkom inteligencijom i podacima koji su prikupljeni tokom pandemije.

Foto: Keizo Kioku

Paviljoni će biti izloženi javnosti do 5. septembra, odnosno još mesec dana nakon završetka Olimpijskih igara.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *