Arhitektura

Ukras dvorišta: Upotreba loptastih biljaka u pejzažnoj arhitekturi

Za uređenje terase, manjih dvorišta ili ulaza često se koriste loptaste forme biljaka koje deluju vrlo efektno. Saznajte kako se one koriste i održavaju.

Pejzažni arhitekta Gordana Andrić ističe da osim loptastih formi biljaka (globosa), postoje i piramidalne (odrasle četinarske vrste), kišobranastog oblika (umbrelata) i mnoge druge.

Ove biljke geometrijskih oblika spadaju u topijarne vrste. One se orezuju i neguju da bi postigle željeni oblik. Kada dostignu odgovarajuću veličinu, presađuju se a potom je održavanje željenog oblika minimalno.

dvoriste-biljke

Topijarne biljke se uglavnom upotrebljavaju na manjim zelenim površinama, ulazima, terasama i u žardinjerama. Retko se sade u parkovima i na velikim javim površinama.

Pogodne vrste za oblikovanje koje se najčešće mogu naći u rasadnicima su: buksusi, lingustrumi, gotovo sve vrste tuja, piracanta, vatreni grm itd. Pri kupovini ovih vrsta treba voditi računa da sadni materijal bude zdrav, dobro odnegovan, pravilno oblikovan, s gustim grančicama i bez vidljivih rupa.

uredjenje-dvorista 1

I drveće se može kalemiti u okruglu formu. Pogodne vrste su: javor, bagrem, grab, bukva, lešnik, dud i mnoge druge. Pri odabiru kalemljenih sadnica treba voditi računa da one budu dobro odnegovane dok je za drveće bitno da su stabla prava bez bočnih grana a krošnja zdrava i pravilno oblikovana.

uredjenje-zida-u-dvoristu

Održavanje loptastih formi je minimalno u koliko su pravilno i kvalitetno odgajene. Cena je uglavnom uslovljena veličinom, to jest, starošću sadnice, kao i oblikom.

Oblik se oblikuje po volji dok je održavanje isto kao i za druge vrste, znači: zalivanje, prihrana i uklanjanjae suvih grančica i listova.

zid-u-dvoristu

Prilikom uređenja eksterijera, pejzažne arhitekte najčešće koriste linijsku sadnju oblikovanih formi biljaka. Retko se uklapaju u kompozicuju s drvećem prirodnog oblika.

loptaste-forme-zelenila

dvoriste

Foto: ihomewatch.net, highgate-landscapers.co.uk, .brooklandscape.com

Firme iz kategorije Ozelenjavanje:

Dodaj firmu u Adresar

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *