Fotografije: Philip Vile
Svetski projekti

Jevrejski muzej u Mančesteru kombinuje novo i staro u čast razlikama

Ovaj projekat promoviše otvorenost i razmenu, olakšava interkulturni dijalog i promoviše verske i kulturološke razlike.  

Bivša sinagoga, koja je danas sastavni deo Jevrejskog muzeja u Mančesteru, nekada je bila centar uspešne zajednice i lokalne industrije trgovine tekstilom. Vremenom se kvart promenio, pa se ova građevina u međuvremenu našla u oronulom kraju okružena derutnim zgradama.

Upravo u ovakvom okruženju arhitektonski studio Citizens Design Bureau dao se u potragu za načinom kako da “predstavi nered i nejasne granice izgrađenog konteksta” u kojim se objekat nalazi.

Tako je nakon skoro čitave decenije planiranja i dve godine konkretne realizacije, novi Jevrejski muzej u Mančesteru završen je i spreman da otvori svoja vrata za javnost, piše Wallpaper.

Fotografije: Philip Vile

Hrana kao element spajanja

Proces zajedničkog dizajniranja sa lokalnom zajednicom doveo je do zaključka da hrana može biti tačka spajanja različitih kultura i konfesija. To je dovelo do postavke muzeja kao javnog “dnevnog boravka” u kojoj se može organizovati zajednički obroci, kao i niz raznovrsnih događaja koji spajaju lokalnu zajednicu.

Fotografije: Philip Vile
Fotografije: Philip Vile

Perforirana fasada od Cortena je moderna i univerzalna te poziva raznolike posetioce u svoju unutrašnjost.

Za uspešnost projekta bilo je važno da novi aneks nema nikakvu versku ikonografiju koja bi mogla da odbije ili isključi određene zajednice. Tako je u zoni eksterijera, ova ideja rešena primenom perforirane fasade od Cortena, koja je moderna i univerzalna te poziva raznolike posetioce, iako stoji neposredno uz kontrastni religiozni objekat nekadašnje zgrade sinagoge.

Fotografije: Philip Vile

Sto za izložbe ali i za ručavanje

U unutrašnjosti prijatan i prostran atrijum vodi posetioce prvo kroz kafić, pa dalje kroz prodavnicu i  prostor za edukaciju zajednice, gde će se organizovati i besplatni časovi kuvanja.

Na spratu je uspostavljen novi galerijski prostor u kojoj je smešten veliki sto sa predmetima iz kolekcije muzeja, ali bi on u isto vreme može poslužiti za ručavanje, simbolišući na taj način spoj vere, kulture i tradicije, odnosno nevidljive stvari koje najjače spajaju jednu zajednicu.

Fotografije: Philip Vile

Ovo je muzej istorije društva, a ne muzej vere, a sinagoga je artefakt u tome.

Prostor nekadašnje sinagoge je obnovljen kroz pažljiv projekat restauracije, kako bi se očuvala istorija najstarije sinagoge u Mančesteru, ali istovremeno uz zamisao da se izbalansira zahtev za uspostavljanjem prostora za organizovanje performansa.

“Ovo je muzej istorije društva, a ne muzej vere, a sinagoga je artefakt u tome.”, rekla je Katy Marks, iz biroa Citizens Design Bureau.

U ovom prostoru novo se bez problema integriše u staro, a sve je ispraćeno uz primenu prvobitne palete boja iz 19. veka.

Fotografije: Philip Vile

Promovisanje dijaloga

Na sličan način kao što spoljni izraz sinagoge odražava geografsko poreklo Sefardi Jevreja u severnoj Africi kroz svoje mavarske geometrijske motive, novo proširenje odražava novonastali kontekst otvorenosti i razmene, olakšavajući interkulturni dijalog, promovišući verske i kulturološke razlike kako bi se svi zajedno nadovezali na ono što ih povezuje.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *