Centralni momenat u enterijeru: peć na drva; Foto: Gilbert McCarragher
Enterijeri, Svetski projekti

Kako je arhitekta od derutnog ambara napravio svoj studio

Primenom savremenih materijala ali uz poštovanje tradicionalne arhitekture, ambar iz 19. veka dobio je novi život.  

Imanje u Cotswoldu u Engleskoj, okruženo živopisnim zelenim poljima, podignuto je tokom 19. veka sa svim sadržajima koje doliče jednom poljoprivrednom gazdinstvu uključujući i ambar za skladištenje žitarica. Skoro dva veka kasnije, oronuli ambar od 95 kvadrata, dobio je potpuno novu funkciju u skladu sa duhom 21. veka.

Naime, arhitekta Richard Parr, novi vlasnik imanja, odlučio je da od njega napravi kancelarijski prostor, simpatičnog imena Grain Loft Studio (potkrovlje žitarica), ali tako da zadrži duh minulih vremena.

Međutim, ambar nije jedini objekat na ovom imanju u koji su se arhitekte iz biroa Richard Parr Associates uselili. Stari ambar za seno i štala za krave i bikove već su bili pretvoreni u kancelarijske prostore ove firme, ali kako je broj zaposlenih konstantno rastao shvatili su da im treba dodatni prostor, piše Dezeen. U „novom“ objektu na spratu se nalazi kancelarija osnivača firme Richard Parra.

Foto: Gilbert McCarragher

Drvena krovna tavanica i stakleni sto čine centralni momenat obnovljenog amara u kojem je sada studio.

Nažalost, zbog niza godina zapuštenosti i neodržavanja, arhitekte su uspele da spasu samo jedan od originalnih kamenih zidova, te su ostali zamenjeni transparentnom staklenom fasadom koja omogućava pogled na obližnji nacionalni park, kao i porodičnu kuću Parra koja se takođe nalazi na imanju.

Prostor visoke tavanice sa kosim krovom nalazi se iznad zajedničke sobe koja sadrži masivni stakleni sto širine 2,5 metra okružen stolicama aluminijumskog rama, za kojim tim može da radi zajedno sa Parom.

Foto: Gilbert McCarragher

Kroz potpuno otvoreni prolaz može se videti neformalna radna soba, nešto tamnijeg kolorita i „ušuškanije“ atmosfere.

Foto: Gilbert McCarragher

U ovom prostoru pod je obložen pločicama od recikliranih guma, dok je unutrašnjost kosog krova obložena pločama od vune i drveta.

Foto: Gilbert McCarragher

Omaž Lubetkinu

Jedan zid kancelarijskog prostora, na kom se nalazi i peć na drva, obložen je drvetom izvađenim iz obližnje seoske kuće u kojoj je nekada živeo sovjetski arhitekta Berthold Lubetkin, što je bio Parrov gest kojim je želeo da oda počast „pioniru britanskog modernizma“. Ispred peći je postavljen par fotelja i kauč od crne kože sa drvenim ramovima.

Foto: Gilbert McCarragher

Zid na kom se nalazi peć na drva, obložen je drvetom izvađenim iz obližnje seoske kuće u kojoj je nekada živeo Berthold Lubetkin.

Čajna kuhinja i malo kupatilo se nalaze u zadnjem delu prostora, sakriveni iza drvenog volumena.

Foto: Gilbert McCarragher

Industrijski detalji

Industrijsko čelično stepenište vodi do prizemlja, koje je nekada služilo za skladištenje kočija, a sada je u formi neformalne sobe za sastanke koja može poslužiti i kao prostor za pauzu. Ovaj prostor je u zoni zidova ostavljen u svom originalnom izgledu, dok je pod prekriven malim kamenim kockama, sačuvanim sa drugog objekta na imanju. Jedini nameštaj u ovom prostoru su dve rustične klupe izvedene od jednog komada drveta i klub stola Tulip u beloj boji.

Foto: Gilbert McCarragher
Foto: Gilbert McCarragher
Foto: Gilbert McCarragher

A kada padne noć, studio izgleda ovako:

Foto: Gilbert McCarragher

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *