Lumion je softver za vizuelizaciju koji možete da savladate za svega par dana; Izvor: ArchDaily
Softver

Lumion 10 – Renderi od kojih zastaje dah za svega par minuta

Lumion će vam pomoći da postupak renderovanja pretvorite u lako, jednostavno i zabavno iskustvo, koje od vas zahteva manje napora za postizanje vrhunskih rezultata. 

Arhitektonsko izražavanje kroz vizualizaciju je jedan od najefektivnijih načina prikazivanja koncept dizajna, pogotovu kada je reč o komunikaciji sa klijentima i saradnicima kojima arhitektonski crteži i detaljni ne znače puno. Iz tog razloga, danas je upravo vizuelizacija ključni i najefektivniji način za uspešnu saradnju arhitekata i klijenta, projektanata i korisnika. No, reč je o složenom i vremenski zahtevnom postupku.

Softveri za vizualizaciju, zbog velike potražnje i kompeticije, danas su jedan od kategorija softvera koja se najbrže razvija. Nove karakteristike se pojavljuju sa svakim novim softverom ovog tipa. Na primer, Lumion (proizvod Act-3D tima) brzo je i jednostavno rešenje za 3D vizuelizaciju, rederovanje i animaciju koji koristi sve veći broj biroa u svetu i kod nas.

Od početne ideje pa do danas, softver je konstantno usavršavan i prilagođavan stručnjacima iz oblasti arhitekture i dizajna. Softver je prošao kroz razne faze iteracija i dogradnje. Ovo su neke od najinovativnijih karakteristika Lumiona 10.

Renderovanje u realnom vremenu

Renderovanje u realnom vremenu sastavni je deo naprednih softvera koji se uglavom fokusiraju na izradu video igara. Ovaj mehanizam omogućava pre-renderovanje. U procesu izrade projekta u Lumionu, nema bejkovanja, tj. pre-renderovanja scena. Taj proces se dešava koordinisano sa pokretima kursora. Svi modeli u sceni mogu biti osvetljeni dinamičnim svetlom.

Dakle, ne moramo pritisnuti dugme i čekati satima da se render pojavi, već se to simultano dešava tokom izrade projekta. Tokom izrade projekta, softver pokazuje oko 70% kako će izgledati finalni render.

Instant sinhronizacija

LiveSinc je most koji povezuje neki od brojnih softvera za 3D modelovanje sa kojima je Lumion kompatibilan i projekat na kome trenutno radite. Dakle, stvaranjem mosta između softvera za 3D modelovanje i Lumiona, dobijate mogućnost direktnog praćenja korelacija između izmena. Izmene koje pravite u jednom softveru, simultano se dešavaju u drugom.

Takođe, postoji mogućnost sinhronizacije kamere u ova dva softvera, tako da možete, pomeranjem kursora u programu za 3D modelovanje, uporedo u Lumionu pratiti skoro finalni izgled rendera.

Pomoću Lumiona, možete svoje ideje integrisati u realne ambijente; Izvor: Baldini Studio

Biblioteka gotovih elemenata

Lumion poseduje pozamašnu biblioteku elemenata, poput ljudi, drveća, mobilijara (kako za enterijer, tako i za eksterijer). Dakle, ne morate po internetu pretraživati elemente (asete), već ih imate integrisane unutar samog softvera.

Pa tako, možete se igrati sa različitim materijalima, a u zavisnosti od licence koju posedujete. Dakle, da li je u pitanju studentska, standardna ili profesionalna verzija, otvaraju vam se i različite kategorije elemenata za korišćenje.

Kompatabilnost s drugim softverima

Još jedna od dobrih strana Lumiona jeste njegova kompatibilnost za drugim softverima, neophodnim arhitektama u drugim fazama projektovanja. Pa tako, neki od softvera sa kojima je Lumion povezan jesu: SketchUp, Autodesk Revit, ArchiCAD i RhinoCeros. Takođe, postoji mogućnost uvoženja .3ds i .fpx fajlova u Lumion projekat.

Lumion je odličan softver za brzu vizuelizaciju projekata svih veličina; Izvor: Lumion.com

Besplatan verzija za studente

Lumion je besplatan za sve studente koji se na sajt mogu prijaviti sa svojom .edu email adresom i dobiti licencu za besplatno korišćenje softvera. Na žalost, u ovom slučaju, na renderovanoj slici pojaviće se vodeni žig, ali svi aseti (elementi) će biti dostupni.

No, profesionalna lincenca daće vam najviše mogućnosti i opcija. Na raspolaganju su vam precizni detalji prirode, Real Skies noćni prikaz, Aurora Borealis efekti, Photo Matching alat i visinske mape za OSM, te bogata biblioteka gotovih elemenata.

Brzo učenje

Jedna od najvećih prednosti Lumiona jeste brzo učenje i optimizovan korisnički interfejs. Sami, za jedan vikend, možete naučiti koristiti softver i kreirati rendere, panorame i animacija kojima ćete impresionirati svoje klijente, ali i svoje kolege.

Kreirajte rendere koje će vaši klijenti obožavati; izvor: Baldini Studio

Unesite život u svoje projekte

U oblasti arhitekture i dizajna enterijera, renderi i vizuelizacije postali su značajan alat kada profesionalci imaju potrebe da svoju ideju prezentuju pred klijentima, kolegama i drugim saradnicama. Lumionov cilj je da pretvori postupak renderovanja u lako, jednostavno i zabavno iskustvo, koje od vas zahteva manje napora za postizanje vrhunskih rezultata.

Od prikazivanja u stvarnom vremenu pomoću LiveSync-a do stvaranja statičkih slika spremnih za VR, Lumion je softver koji će znatno unaprediti vaš radni tok. Uz lako korišćenje i brzo učenje, možda ćete otkriti da pomoću Lumiona možete postići više za isto vreme. Zapanjujući renderi idealni su za razvoj dizajna, arhitektonski marketing i još mnogo toga.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *