Svetski projekti

Teretana usred bašte sa jednim od najvećih staklenih panela na svetu

Staklena ploča na severnoj fasadi objekta široka je 15 a visoka 3,3 metra, dok su ostale tri fasade izvedene od kamena zatečenog na lokaciji.

Arhitektonska firma Invisible Studio osmislila je teretanu hotela u engleskoj regiji Somerset kao nezavisni objekat od 150 kvadrata, koji preko ogromnog staklenog zida stvara čvrstu vezu sa baštom.

Prozor teretane – koji je zapravo severna fasada objekta, dimenzija 15 metara širine i 3,3 metra visine – jedan je od najvećih staklenih panela na svetu što je čak veće i od staklene stene u Grand Park Hotela u Rovinju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Stakleni panel širok je 15 a visok 3,3 metra; Foto: Jim Stephenson

Paleta materijala usklađena s okruženjem

Zgrada zamenjuje zid koji se protezao duž severne granice povrtnjaka, na mestu gde bi se tradicionalno gradio staklenik, piše Arch Daily.

Bašta koja svežim namirnicama snadbeva hotel doprinosi nesvakidašnje prijatnom ambijentu teretane kompleksa, a paleta materijala usklađena je sa prirodnim okruženjem.

Istočna, zapadna i južna fasada objekta izvedene su od kamena zatečenog na lokaciji, koji je zdrobljen i „nabijen“ u materijal za oblaganje.

Južna, zapadna i istočna fasada izvedene su od kamena zatečenog na lokaciji; Foto: Jim Stephenson

Staklena ploča je precizno projektovana sa tolerancijom od dva milimetra i isporučena je kopnenim putem iz fabrike u južnoj Evropi.

U unutrašnjosti, prostor teretane u potpunosti obložen bukovim drvetom, uključujući i elemente ventilacije i rasvete koji su sakriveni između letvica. Sa izuzetkom opreme za vežbanje, u prostoriji nema drugog nameštaja osim drvene klupe ugrađene u erker.

Stakleni zid je formiran kao masivni „kibic prozor“ sa bočnim delovima, kao i gornjom i donjom stranom takođe izvedenom od stakla, tako da se jasno uokviruje impresivan i nesvakidašnji pogled na baštu.

Staklena ploča je precizno projektovana sa tolerancijom od dva milimetra i isporučena je kopnenim putem iz fabrike u južnoj Evropi.

Staklena ploča projektovana je sa tolerancijom od dva milimetra; Foto: Jim Stephenson

Grafički prilozi

 

Foto-galerija

Fotografije: Jim Stephenson

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *