Enterijeri

Ilegalni borilački klubovi kao inspiracija za projekat teretane u Dubaiju

Arhitekte su želele da članovima teretane obezbede osećaj treninga u podzemlju…

Brutalizam kao i podzemni borilački klubovi arhitektonskoj firmi VSHD Design poslužili su kao referentna tačka pri formiranju dizajna enterijera teretane Warehouse Gym Springs.

Teretana je šesti po redu objekat fitnes centra Warehouse Gym u Dubaiju koji ima ideju kombinovanja vežbanja s klupskom kulturom tako što su u teretanama često prisutni DJ-evi kao i rasveta karakteristična za noćne klubove. Ipak, za teretanu Warehouse Gym Springs napravljen je malo drugačiji ugođaj, pa posetioci imaju osećaj da vežbaju u nekom modernom podzemnom borilačkom klubu.

Kombinovanjem brutalističkih dizajnerskih elemenata i vrhunske rasvete, arhitekte su obezbedile osećaj kreiranja u podzemlju.

Brutalistička arhitektura teretane, koju karakterišu sirovi betonski zidovi, stubovi i grede, dopunjena je strateški postavljenim pregradama koje definišu različite zone za vežbanje.

Rasveta po zonama

Rasveta ima značajnu ulogu u ovom prostoru. Umesto konvencionalnih jedinstvenih sistema rasvete za čitavu teretanu, ovde sistem osvetljenja može biti podešavan po zonama te se stvaraju različite atmosfere i naglašavaju pojedinačni prostori i aktivnosti u zavisnosti od potrebe.

Kombinovanjem brutalističkih dizajnerskih elemenata i vrhunske rasvete arhitekte su imale ideju kreiranja osećaja pripadnosti starom borilačkom klubu.

10 kružnih ogledala na zidovima

Posebno zanimljiv element enterijera su deset kružnih ogledala na zidovima, koje ističu LED trake tako što pojačavaju razliku između sirove strukture betonskog zida i glatke površine ogledala.

„Ogledala stvaraju iluziju beskonačnog svetlosnog tunela i ona se međusobno reflektuju te se kreira osećaj neograničenog prostora i svetlosti.“ – objasnile su za Dezeen arhitekte iz VSHD Design.

Kako bi se umanjio uticaj ovog projekta na životnu sredinu, korišćeni su lokalni materijali.

„Počev od osnovnih građevinskih materijala, preko rešetkastih sistema, ogledala, nameštaja i završnih obrada, čitav projekat je izveden lokalno, što ujedno i promoviše lokalne firme.“, istakle su arhitekte iz VSHD Design.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *