Arhitektura

Razvoj veštačke inteligencije mogao bi biti poguban za arhitektonsku struku?

Njujorški dizajner Sebastian ErraZuriz preko svojih objava na Instagramu izneo je kontroverznu tvrdnju o budućnosti arhitektonske struke.

Prema rečima Sebastiana ErraTuriza, 90 posto arhitekata izgubiće posao jer veštačka inteligencija preuzima njihov posao projektovanja i dizajniranja. Kako bi što bolje objasnio svoje tvrdnje Sebastian je na svom Instagram profilu postavio animaciju parametarskog alata Finch, razvijenu od strane Wallgren Arkitekter i BOX Bygg, koji može automatski da generiše prostorije u stanu što znači da bi ovakav način kompjuterski vođenog rada mogao da zameni značajan deo posla koji obavljaju arhitekte.

„Gotovo je nemoguće da se poredite s algoritmima. Stvar je u tome da zapravo niste tako posebni.“ – rekao je Sebastian ErraZuriz.

90 posto arhitekata izgubiće posao jer veštačka inteligencija preuzima njihov posao projektovanja i dizajniranja.

Kako engleski dizajner i umetnik tvrdi, mašinsko učenje bi uskoro moglo da omogući aplikacijama da samo u nekoliko sekundi sintetišu ogromne količine podataka i znanja iz arhitekture, dok nasuprot tome arhitektama trebaju godine kako bi stekli sve potrebne veštine i znanja, što ih čini veoma slabom konkurencijom.

Errazuriza predviđa da bi klijenti uskoro mogli da aplikaciji postave parametre poput izgleda objekta, lokacije, veličine i sve ostale informacije, kao i planirani budžet i da za samo nekoliko sekundi dobiju čitav niz rešenja, u čemu arhitekta nema nikakvu ulogu.

Sve ovo bi moglo da ode i korak dalje, da kada klijent poželi da vidi kako će se određeni komad nameštaja uklopiti u njegov prostor i budžet, aplikacija bi kao odgovor ponudila i i lokalne firme i izvođače.

Kontroverzne ideje

„Arhitektura kao umetnička praksa je jedina koja će preživeti i okviru malog kruga elite. Govorim o pet ili čak o jednom procentu arhitekata. Ostali? Oni su gotovi, osuđeni su i nema ih. Ovo je kraj.“, govori dramatično Sebastian Errazuriz za Dezeen.

Sebastian Errazuriz poznat je po vođenju polemika oko raznih tema. Poslednji je bio njegov predlog da katedrala Notrdam postane rampa za lansiranje raketa.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Kolega

    „Poslednji je bio njegov predlog da katedrala Notrdam postane rampa za lansiranje raketa.“ – kolege samo opusteno, gospodin lupa gluposti, a ovi sto pisu ovo nemaju pametnija posla, pozdrav

Ostavite odgovor

Obavezna polja *