Konkursi, Studentsko ćoše

Konkurs za idejno rešenje paviljona kao urbanog skrovišta za digitalne nomade

Prostorna instalacija će stajati na Trgu republike u Beogradu od sredine novembra do sredine decembra 2021. godine.

Balkansko Arhitektonsko Bijenale objavljuje javni, anketni, studentski konkurs za kreativne i inovativne predloge, idejnog, arhitektonskog rešenja paviljona/prostorne instalacije, koje će simbolizovati „urbano skrovište“ svakog digitalnog nomada. Konkurs je deo glavne teme Bijenala, ICONIC NOMADS IN GLOBAL VILLAGE.

1. POVOD I CILJ IZRADE KONKURSA

Povod za raspisivanje konkursa ogleda se u prilagođavanju potrebama društvima budućnosti – digitalnim nomadima, koje teži mobilnosti, čestom menjanju mesta rada i življenja. Kada se naši životi ne koncentrišu na jednom mestu, nomadska arhitektura ima sposobnost da predloži novi način života i potpuno transformiše način na koji jedemo, spavamo, radimo i postojimo u svakodnevnom životu u pokretu. Sve više ljudi koristi više javnog prostora i sva mobilnost je poprimila novu dinamiku. Beograd se danas nalazi na vrhu liste mape evropskih gradova u kojima se digitalni nomadi najduže zadržavaju.

Cilj konkursa je dobiti kvalitetno arhitektonsko rešenje održivog paviljona / “urbanog skrovišta”, koje će predstavljati ovogodišnje Bijenale kao promotivni štand i istovremeno mogući prostor za rad. Ideja zadatka je širenje svesti o značaju digitalnih nomada u savremenoj arhitekturi i približavanja svih aspekata održivog razvoja mladim arhitektama. Izlaganjem paviljona, cilj je povećati interesovanje nestručne javnosti za savremene domete moderne arhitekture.

Projekat paviljona / prostorne instalacije realizovaće se kroz dve faze:

 • I faza / studentski konkurs za idejno rešenje paviljona / prostorne instalacije
 • II faza / razrada odabranog rešenja, izvođenje i realizacija paviljona / prostorne instalacije (kroz saradnju BAB tima i autora)

Paviljon / prostorna instalacija će biti postavljen na poziciji naznačenoj na situaciji u prilogu i stajaće na Trgu republike u Beogradu od sredine novembra do sredine decembra 2021. godine.

Pozicija paviljona na Trgu republike u Beogradu

2. KONKURSNI ZADATAK

Zadatak konkursa je osmisliti rešenje koje će objediniti tradicionalne i moderne obrasce, privremenu strukturu, otpornu na vremenske nepogode.

“Urbano skrovište” je planirano kao montažno-demontažna, mobilna struktura, kroz razumevanje životne dinamike i dnevnih potreba urbanog nomada (prostor za rad, odmor,..).

Prikazati rešenje koje je jednostavno izgraditi, rastaviti i ponovo sastaviti. Mali troškovi eksploatacije, jednostavan transport.

Očekuje se da karakter paviljona bude reprezentativan i savremen u pristupu organizacije i artikulacije njegovog prostora.

”Urbano skrovište” projektovati tako da se može prilagoditi različitim kontekstima i prostornim kapacitetima. Može biti koncipiran kao jedinstvena prostorna instalacija ili grupa mobilnih elemenata koji zajedno u kombinaciji čine celinu i omogućavaju međusobnu interakciju.

U relaciji sa čestim promenama radnog mesta digitalnih nomada, paviljon može postati platforma višestruke namene (informativni pult, promocije, radionice, privremeni izložbeni prostor).

Predloženo rešenje “urbanog skrovišta” bi trebalo da sadrži i karakteristike modularnih sistema u skladu sa trenutnim potrebama korisnika, tako da se dodavanjem ili oduzimanjem, nadgradnjom ili umetanjem elemenata, mogu dobiti različiti prostorni prikazi paviljona / “urbanog skrovišta”.

 • Aproksimativne dimenzije gabarita su 3x3m (dimenzije mogu malo odstupati od navedenih);
 • Prednost modularnim sistemima
 • Višestruka namena: promo štand, prostor za rad, izlagački prostor, neformalni prostor za okupljanje
 • Infrastruktura: moguće napajanje električnom energijom za rasvetu i svetleće efekte kao i free wi-fi
 • Izbor materijala: dostupne materijale obezbeđuje udruženje BAB-a sa sponzorima (JAF, ALUMIL, PRESTIGE)
  • Pločasti materijali od drveta
  • Aluminijumski profili
  • SCREEN mrežasto platno, boja bela, 75% PVC, 25% poliester
  • Deking za podlogu paviljona

3. PRAVILA KONKURSA

Konkurs koji se sprovodi je prema kategoriji učesnika – studentski, prema zadatku –  idejni, po obliku –  jednostepeni, i prema načinu predaje – neanonimni.

Žiri će izabrati jedno rešenje i sa pobednikom konkursa, u saradnji sa sponzorima uraditi izvođački projekat.

3.2 Uslovi za učešće na konkursu

Pravo učešća na konkursu imaju studenti svih godina i svih studijskih programa u oblasti arhitekture, urbanizma, i drugih projektantskih, dizajnerskih, tehničko-tehnoloških i umetničkih oblasti studiranja. Na konkurs se može prijaviti jedan ili više učesnika u timu.

3.3. Sadržaj konkursnog rada

Tekstualni deo:

– Opis i obrazloženje predloženog rešenja i materijalizacije (na A4 formatu u PDF-u)

Grafički prilozi (predstaviti na A3 formatu u PDF-u):

– Osnova paviljona / prostorne instalacije

– Karakteristični preseci i izgledi

– Prostorni 3d prikaz ili fotografije makete

3.4 Žiri konkursa

Članovi BAB tima

3.4. Konkursni rokovi

– Početak konkursnog roka: 3. avgust 2021. (po objavljivanju na portalu Gradnja)

– Rok za predaju konkursnih radova: 1. oktobar 2021. (do 24h)

– Svi učesnici mogu postavljati pitanja o konkursu do zatvaranja konkursa. Pitanja se mogu postavljati putem E-mail adrese: [email protected]

– Radovi se predaju popunjavanjem formulara za prijavu na ovom linku.

– Link za preuzimanje konkursne dokumentacije je ovde.

– Rezultati konkursa biće objavljeni 5. oktobra 2021. godine na portalu Gradnja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *