Enterijeri, Izdvojeno

Kuća u starom gradskom jezgru Perasta / Studio Fluid

Originalni kameni zidovi, suptilne boje i jadranski karakter čine ovu kuću laganom, prostranom i komfornom.

Kuće unutar jezgra starog gradskog jezgra Perasta su pod zaštitom UNESCO i mahom su izgrađene tokom XVII i XVIII veka. Upravo jednoj takvoj kući, arhitekte iz beogradskog Studio Fluid trebalo je vrate stari sjaj. Kamena fasada predmetne kuće je nepromenjena dok je unutrašnjost omalterisana i okrečena u belo. Okrečena unutrašnjost sa bordo unutrašnjom i spoljašnjom stolarijom kuće ni na koji način ne nagoveštava spoljašnju kamenu fasadu i istorijski kontekst, piše portal Dizajnenterijera.

Kamena fasada predmetne kuće je nepromenjena dok je unutrašnjost omalterisana i okrečena u belo.

Kuća ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje. U zoni prizemlja su smešteni dnevni prostori (kuhinja, dnevna soba/trpezarija, toalet), a na višim etažama su smeštene spavaće sobe, s tim da je na prvom spratu smešteno i dodano kupatilo.

Originalni kameni zid

Stari kameni zidovi koji simbolišu Perast, kao i mnoge gradove tog vremena, zajedno sa gabaritima kuća su nasleđe UNESCO-ove baštine i kao takve moguće ih je samo reanimirati, ali ne i menjati.

Koncept arhitekata iz Studija Fluid zasnovan je upravo na zadržavanju opne koja treba da održi autentičnost ovog grada, ali i prilagođavanju unutrašnjeg prostora potrebama i načinu života savremenog čoveka.

Takođe, da bi se duh Perasta osetio i u unutrašnjem prostoru, prvo što je trebalo da se uradi je da se skine malter sa zidova i da se dođe do originalnog kamenog zida kuće. Prema novom zakonu u Perastu svi fasadni prozori i vrata pored toga što moraju da zadrže podele i izgled na fasadi, moraju i da se boje u belu boju, što je u rekonstrukciji i urađeno.

Morski karakter

Struktura kuće po spratovima je zadržana, u smislu podele prostora. U prizemlju je formirana kuhinja koja se nadovezuje na isprepletani dnevni boravak i trpezariju čime je kuća poprimila i morski karakter laganog enterijera bez mnogo teških elemenata dnevne sobe.

Podovi su izliveni od microtoppinga u boji peska čime je postignuto fino toniranje strukture i kolorita.

Da bi podela prostora bila što jasnija, materijali koji su korišćeni su upotrebljavani na način da prostore u kojima se boravi (dnevni prostori i spavaće sobe) učine lakšim, komfornijim i prostranijim.

Pored toga što su zidovi od postojećeg kamena, plafoni su dematerijalizovano beli, dok su podovi izliveni od microtoppinga u boji peska čime je postignuto fino toniranje strukture i kolorita u prostoru preko zidova ka plafonu i podu, a ceo prostor odiše monolitnošću.

U dnevnom delu je čak i klupa izlivena od microtoppinga tako sto se preliva iz poda u vertikalnu površinu, pa u sedište koje se završava kontaktom sa kamenim zidom. Stepenište koje vodi ka gornjim nivoima je, takođe, izliveno od microtoppinga.

Ceo projekat i sve fotografije pogledajte na portalu Dizajnenterijera.rs.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    perast je prelep biser mediterana ko zna zna, znam koja je kuća u pitanju i fenomenalna je, na žalost rešenje enterijera ono što vidim i nije nešto po mom mišljenju ,naročito me kuhinja razočarala, pozdrav svima

    1. maja

      ..isto sam pomislila, nimalo kreativnosti. divna kamena kuća a prostor naružen glomaznom i ružnom kuhinjom.. greh

Ostavite odgovor

Obavezna polja *