Novi stadion slavnog holandskog fudbalskog kluba; Vizuelizacija: Beauty and The Bit
Aktuelno

Stadionska groznica: 8 projekata čiji završetak s nestrpljenjem očekujemo

Od novih domova slavnih evropskih fudbalskih klubova, preko ledene arene za ZOI 2026, do bejzbol stadiona u Kaliforniji koji će biti prekriven zelenilom. 

Nakon što smo vas upoznali sa svih osam stadiona za aktuelno Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, osvrnućemo se na sledeću generaciju sportskih objekata koje dizajniraju renomirane arhitektonske firme poput David Chipperfield Architects, OMA i BIG.

Važni stadionski objekti trenutno se razvijaju širom sveta – uključujući SAD, Kinu i Italiju – a namena im se kreće od fudbala do bejzbola i Zimskih olimpijskih igara 2026. U nastavku vam predstavljamo 8 projekata stadiona koje su dizajnirali poznati svetski studiji, a čiji se završetak očekuje s nestrpljenjem.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Katedrala u Milanu, ItalijaPopulous

Stadion je projektovao arhitektonski studio Populous; Render: Populous

Stadion La Cattedrale sa 60.000 sedišta zameniće kultni milanski San Siro, dom Intera i AC Milana od 1926. godine.

Britanski studio Populous dizajnirao je stadion La Cattedrale sa 60.000 sedišta da zameni kultni milanski San Siro, koji je dom fudbalskih klubova Internazionale i AC Milan od 1926. godine.

Prema navodima iz studija za Dezeen, oblik novog stadiona se odnosi na dve najpoznatije zgrade u gradu – katedralu Duomo di Milano i trgovačku arkadu Galleria Vittorio Emanuele. Opširnije ovde

 

Eco Park u Glosterširu, Velika Britanija –  Zaha Hadid Architects

Stadion Eco Park u Engleskoj; Vizuelizacija: Negativ

Stadion Eco Park biće potpunosti izgrađen od drveta i pokretaće se održivim izvorima energije.

Sagrađen u tradicionalnoj engleskoj grofoviji Glosteršir za fudbalski klub Forest Green Rovers, objekat sa 5.000 sedišta biće prvi drveni stadion na svetu.

Nazvan Eco Park, dizajnirala ga je firma čuvene Zahe Hadid sa ciljem da bude “najzeleniji fudbalski stadion na svetu”. Biće izgrađen u potpunosti od drveta i pokretaće se održivim izvorima energije. Opširnije ovde

 

Međunarodni sportski centar Hangdžou, Kina – Zaha Hadid Architects

Fudbalski stadion u okviru kompleksa imaće 60.000 mesta; Vizuelizacija: Plomp

Kompleks će uključivati fudbalski stadion sa 60.000 mesta, zatvorenu arenu sa 19.000 mesta i centar za vodene sportove.

Još jedan stadion koji je projektovala praksa Zaha Hadid Architects biće deo Međunarodnog sportskog centra Hangdžou, tri objekta u Kini koji oblikom dočaravaju farme čaja.

Kompleks će uključivati fudbalski stadion sa 60.000 mesta, zatvorenu arenu sa 19.000 mesta i centar za vodene sportove, kao i terene za trening i šetnju pored reke.

 

Arena Santa Giulia, Milano, Italija – David Chipperfield Architects

Arena Santa Giulia u Milanu; Vizuelizacija; Onirism Studio

Arena sa 12.000 sedišta ima eliptični oblik koji je zasnovan na tradicionalnim amfiteatrima.

Dizajnirana od strane berlinskog studija Dejvida Čiperfilda i inženjerske firme Arup, ledena arena sa 12.000 sedišta ima eliptični oblik koji je zasnovan na tradicionalnim amfiteatrima.

Santa Đulija biće domaćin hokejaških mečeva tokom Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati u italijanskim gradovima Milano i Kortina d’Ampeco od 6. do 22. februara 2026. godine.

 

Međunarodni fudbalski centar u Si’anu, Kina – Zaha Hadid Architects

Međunarodni fudbalski centar Si’an u Kini; Vizuelizacija: Atchain

Krov stadiona će biti poduprt ogromnim stubovima, dok će fasade imati terase ispunjene biljkama.

Još jedan kineski stadion koji su dizajnirali arhitekti iz ZHA, Međunarodni fudbalski centar Si’an u istoimenom gradu imaće 60.000 sedišta i postati mesto održavanja AFC kupa Azije 2023.

Krov stadiona će biti poduprt ogromnim stubovima, dok će fasade imati terase ispunjene biljkama. U okviru sportskog kompleksa nalaziće se i rekreativni prostori. Opširnije ovde

 

Stadion FK Fejenord, Roterdam, Holandija – OMA

Novi stadion roterdamskog Fejenorda; Vizuelizacija: Beauty and The Bit

Kada bude završen, stadion Fejenorda sa 63.000 mesta biće najveći u Holandiji.

Holandski arhitektonski studio OMA i pejzažni arhitekti LOLA projektuju stadion Fejenorda sa 63.000 mesta, koji će kada bude završen biti najveći u Holandiji.

Ova sportska arena će biti izgrađena pored reke Nieuve Maas kao deo master plana za rekonstrukciju južnog dela Roterdama, iza kojeg takođe stoji OMA.

 

Stadion Oakland A’s, SAD – BIG

Stadion bejzbol tima Oakland A’s; Vizuelizacija: BIG

Dizajn nastoji da vrati igru njenim korenima kao prirodno mesto susreta lokalne zajednice.

Danski arhitektonski studio BIG dizajnirao je stadion prekriven zelenilom za bejzbol tim Oakland A’s – na Hauard terminalu u kalifornijskom gradu Ouklendu.

„Naš dizajn nastoji da vrati igru njenim korenima kao prirodno mesto susreta lokalne zajednice“, rekao je prilikom predstavljanja ovog projekta osnivač BIG-a Bjarke Ingels.

 

Stadion Buffalo Billsa, Bafalo, SAD – Populous

Stadion u Bafalu u državi Njujork; Vizuelizacija; Populous

Stadion odaje počast istoriji, nasleđu i arhitekturi Bafala, a predviđeno je da se završi 2026. godine.

Dizajniran za američki fudbalski tim Buffalo Bills, stadion odaje počast istoriji, nasleđu i arhitekturi grada Bafala. Predviđeno je da se završi 2026. godine.

„Naš pristup dizajnu potiče od istorijske arhitekture u Bafalu, kao što su The Rockpile, The Aud i Kleinhans Music Hall“, rekao je viši direktor u Populousu Džonatan Mali.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *