Stadion je projektovao arhitektonski studio Populous; Render: Populous
Svetski projekti

Čuveni San Siro zameniće stadion inspirisan formom katedrale Duomo

Nova sportska arena imaće pravougaoni oblik, moći će da primi 60.000 posetilaca, a dizajnirana je tako da kreira „najintimniju atmosferu u Evropi“.

Italijanski fudbalski klubovi Inter i AC Milan nedavno su najavili da će njihov višedecenijski dom biti zamenjen stadionom koji je projektovao arhitektonski studio Populous.

Nazvan Katedrala, novi stadion u Milanu ugostiće navijače trofejnih fudbalskih klubova iz Serije A, koji su počev od 1926. godine igrali na stadionu Đuzepe Meaca, poznatom i kao San Siro.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Novi stadion moći će da primi 60.000 gledalaca; Render: Populous

Poznate građevine kao inspiracija

Prema predstavljenom projektu Populousa, novi stadion imaće pravougaoni oblik i moći će da primi 60.000 posetilaca, piše Dezeen.

Kako objašnjavaju arhitekte, formu stadiona su inspirisale dve najpoznatije građevine u gradu – katedrala Duomo di Milano i Galleria Vittorio Emanuele.

Eksterijer objekta karakteriše staklena fasada, podržana čvrstim „perajima“, koja će se širiti ka spoljašnjosti kako bi se organizovao prostor koji arhitekte opisuju kao „sunčanu galeriju“.

Takođe, fasada će menjati boje u zavisnosti od toga koji od milanskih klubova tog dana nastupa. Za potrebe Milanovih mečeva sijaće crveno-plavo, dok će tokom nastupa Intera spoljašnjost stadiona biti plavo-crne boje.

Sunčana galerija iza staklene fasade; Render: Populous

To će biti objekat svetske klase, moderan i  po meri napravljen dom za proslavljene klubove kakvi su Milan i Inter.

Unutrašnjost stadiona je dizajnirana tako da kreira „najintimniju atmosferu u Evropi“, postavljajući navijače što bliže terenu.

Stadion će biti prekriven fotonaponskim panelima, a kišnica sa krova će se skupljati i ponovo koristiti u okviru objekta.

„Katedrala će postati jedan od najpoznatijih stadiona u svetu fudbala“, rekao je izvršni direktor Populousa Kristofer Li.

„Biće to objekat svetske klase, moderan i  po meri napravljen dom za proslavljene klubove kakvi su Milan i Inter,  a predstavljaće novo srce koje kuca u ovoj gradskoj četvrti. To će biti stadion u kom će uživati svi građani Milana tokom generacija koje dolaze, stadion koji je veran gradu i poštuje njegovo nasleđe“, dodao je on.

Stadion je dizajniran tako da kreira „najintimniju atmosferu u Evropi“; Render: Populous

Kritičari dižu glas protiv rušenja

Planirano je da novi stadion bude izgrađen uz postojeći San Siro, koji će zatim u sklopu rekonstrukcije biti i srušen.

U  planu je i uspostavljanje okolnog područja namenjenog samo za kretanje pešaka, dok će parking za automobile biti pomeren ispod nivoa zemlje i prekriven sa više od 110.000 kvadrata zelene površine.

San Siro je inače jedan od najpoznatijih stadiona na svetu, koji je dizajniran od strane arhitekte Ulisea Stačinija, a opsežno je preuređen uoči Svetskog prvenstva 1990. godine od strane firme Ragazzi and Partners.

Njegova planirana zamena je svakako kontroverzna, a arhitekte, kritičari i tela koja se bave istorijskim nasleđem su kritikovali njegovo rušenje.

Prošle godine italijanski arhitekta Anđelo Rena predložio je da se stadion pretvori u memorijalni centar žrtava korona virusa, tako što će ga ispuniti sa 35.000 čempresa.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *