Stadion Erik Tvidejl nedaleko od Sidneja; Foto: Brett Boardman
Izdvojeno, Svetski projekti

Među projektantima drvenog stadiona u Australiji i naše gore list

Ivana Šimković, nekadašnja studentkinja Beogradskog univerziteta, našla se u tročlanom timu projektanata novog doma ragbi kluba u Sidneju.

Ove jeseni završen je Stadion Erik Tvidejl smešten u parku Granvil, nekada široko pošumljenom području Sidneja. Kako za naš potral navodi Ivana Šimković iz dwp|design worldwide partnershipwp|design, studijom koji čini i Hugh Thomson i Tiziana Tovar Nino, u dizajnu novopodignutog objekta ogledaju se uticaji istorije i okruženja. 

„Po formi i materijalima stadion korespondira lokalnom nasleđu i učvršćuje vezu sa okruženjem u kojem se nalazi, a koje je namenjeno sportu i rekreaciji“ kaže Ivana.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Krov i sprata su od lepljenog lameliranog drveta, a nadstrešnicu čini konzola od preko 8,5 metara.

Na prvom spratu stadiona nalaze se svečana sala sa barom i kuhinjom i otvorena terasa sa pogledom na teren i okolinu.

Krov i celokupna konstrukcija prvog sprata su od lepljenog lameliranog drveta, a krovnu nadstrešnicu čini konzola od preko 8,5 metara.

„Drvena konstrukcija ima jednostavnu ali upečatljivu i estetski prijatnu formu koja je osmišljena tako da učvrsti vezu stadiona sa istorijskim nasleđem i šumskim prostranstvom koje je nekada dominiralo ovim delom Sidneja“, napominje srpska arhitektkinja.

Drveni stubovi i grede se mogu videti u enterijeru te doprinose njegovoj estetici, stvarajući toplu atmosferu i prirodan izgled unutrašnjeg prostora.

Drveni stubovi i grede stvaraju toplu atmosferu; foto: Brett Boardman

Malo otpada i visoka energetska efikasnost

Kako za Gradnja.rs navodi Šimković, upotreba masivne drvene krovne konstrukcije na stadionu predstavlja prvi primer upotrebe lepljenog lameliranog drveta za ovu vrstu objekta u Australiji i čini impresivno dostignuće u arhitekturi i inženjeringu drvenih krovnih konstrukcija.

Održivi dizajn je, dodaje, bio važan cilj projekta, a drvena konstrukcija je bila ključna za njegovo postizanje, što je pak podrazumevalo nizak nivo ugljen dioksida, malo otpada i visoku energetsku efikasnost.

Drvo, ističe naša sagovornica, ima sjajna inženjerska svojstva i kvalitet u smislu da se celokupna proizvodnja drvene konstrukcije odigrava van gradilišta, u pogonima za obradu i izradu drvene konstrukcije, što omogućava da svi elementi budu precizno i pedantno proizvedeni, dok se vreme provedeno na gradilištu znatno smanjuje.

Krovnu nadstrešnicu čini konzola od preko 8,5 metara; foto: Brett Boardman

Drvena konstrukcija apsorbuje velike količine ugljen dioksida iz atmosfere i skladišti ih u samom drvetu.

Pored toga što je drvena konstrukcija smanjila emisiju ugljen dioksida, stadion ima orijentaciju istok-zapad kako bi se omogućila prirodna unakrsna ventilacija prizemlja objekta, pasivno solarno zračenje koje je postignuto krovnom nadstrešnicom koja se proteže preko tribina, rezervoar za sakupljanje kišnice koja se potom koristi za navodnjavanje zelenih površina i ispiranje toaleta, kao i solarne panele na krovu i opremu za merenje i smanjenje energetskog otpada.

U prizemlju se nalaze svlačionice, kafe i višenamenski prostor; foto: Brett Boardman

Smanjenje emisije ugljen dioksida za 109 t godišnje

Stadion doprinosi smanjenju emisije ugljen dioksida 109 t godišnje (CO2). Naime, drvena konstrukcija apsorbuje velike količine ugljen dioksida iz atmosfere i skladišti ih u samom drvetu i na taj način poništava emisiju ugljen dioksida koji će stadion stvoriti tokom svog veka upotrebe.

„Ovaj efekat skladištenja odgovara emisiji gasova koji formiraju efekat staklene bašte koja nastaje sagorevanjem 42.000 litara nafte ili fosilnog goriva potrebnog za kamionski transport od preko 120.000 tkm„, kaže na kraju za naš portal Ivana Šimković.

Faktografija

  • Naziv objekta: Erik Tvidejl stadion (Eric Tweedale Stadium)
  • Mesto: Sidnej, Australija
  • Investitor: Gradsko veće Kamberland (Cumberland City Council)
  • Autori projekta: dwp|design worldwide partnership – Ivana Šimković, Hugh Thomson, Tiziana Tovar Nino
  • Godina projektovanja: 2018.
  • Godina izgradnje: 2021.
  • Površina: 2.433 m2
  • Spratnost: 2 (prizemlje i prvi sprat)
  • Autor fotografija: Brett Boardman
  • Izvođači: Belmadar Pty Ltd

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Arhitektica

    Jako lepo od redakcije sto objavljuju tekstove o nasim ljudima u uspesnim timovima u inostranstvu i projektima koji rade

Ostavite odgovor

Obavezna polja *