Mikro naselje porodičnih kuća nudi jednu sasvim novu dimenziju luksuza; Render: N.E.F. architects
Izdvojeno, Promo

Hopovska dolina: Ušuškano naselje na obroncima Fruške gore

Specifičnost ovog naselja i objekata koji ga grade ogleda se u skladnom odnosu prostora za svakodnevni život i prostora za dokolicu.

Živeti u kući ili stanu? Iako novi modeli višeporodičnog stanovanja visokog standarda (kao što su duplex i penthouse apartmani) nude brojne pogodnosti u odnosu na standardne strukture, život u kući ipak daje jednu posebnu dozu privatnosti, ležernosti i komfora.

Beg iz grada postao je novi trend koji je koronavirus doneo domaćem tržištu nekretnina. Zbog svoje blizine Novom Sadu i Beogradu, Fruška gora postalo je centralno žarište talasa izgradnje porodičnih kuća, vila i vikendica.

Kao pečurke posle kiše, svuda po Fruškoj gori, nicale su brojne porodične kuće upečatljive arhitekture. No, reč je o pojedinačnim intervencijama koje suštinski ne menjaju postojeći urbanistički obrazac stanovanja – već u postojeće okvire unose viši standard stanovanja.

Međutim, naselje Hopovska dolina je nešto sasvim novo i drugačije. Ono pruža jedan sasvim novi standard i lagodni životni stil.

Hopovska dolina svojim stanarima pruža jedno sasvim novo korisničko iskustvo; Render: N.E.F. architects

Da li ste već pogledali na Gradnji?

Premium standard stanovanja

Pored skladno oblikovanih i organizovanih kuća, ovo naselje korisnicima pruža mogućnost stanovanja u integrisanom susedstvu sa brojnim pratećim sadržajima. Ali, usklađivanje urbanističkih, arhitektonskih i tehničkih parametara nije bio lako ostvarljiv cilj.

„Zadatak je bio da osmislimo skladne i funkcionalne objekte za lagodan i komotan porodični život. Lokacija je takva da omogućava direktan pogled na Frušku goru. Tako je i nastala ideja o zelenoj krovnoj terasi kao najvišoj tački objekta, kako bi se omogućio još bolji pogled na planinu“ – navodi Nemanja Peković, arhitekta iz novosadskog studija N.E.F. architects.

Specifičnost naselja i objekata koji ga grade ogleda se u skladnom odnosu prostora za svakodnevni život i prostora za dokolicu, unutrašnjeg i spoljašnjeg sadržaja.

Svaka jedinica ima mogućnost da u svom dvorištu prihvati različite sadržaje; Render: N.E.F. architects

Zelene krovne terase kao najviše tačke objekta, omogućuju još bolji pogled na Frušku goru.

U prizemlju i na prvom spratu nalaze se sve potrebne prostorije za život, dok je krovna terasa, koja ima kuhinju sa zidanim roštiljem i sve ostale neophodne elemente i uređaje za pripremanje hrane, segment kuće koji korisnicima pruža kvalitet više.

Deo terase iznad kuhinje, šanka i stola za ručavanje je natkriven pergolom. U toj zoni se nalazi podna obloga deking, dok je ostatak krova prekriven travom. Na poslednjoj etaži se nalazi i servisni toalet. Tik uz transparentnu ogradu, nalazi se i hidromasažna kada.

„Glavna ideja za oblikovanje bila je čista forma i pomalo naglašena vertikala i visina objekta. Deo kuće u kojem se nalaze stepenice pruža se čitam visinom objekta i bojom fasade odvojen je od jezgra kuće“ – navode projektanti.

U prizemlju se nalazi garaža, kao i zona zajedničkih aktivnosti

Nije ugrožena privatnost

Pored istaknute visine, svi objekti sa severne strane, odnosno sa strane sa koje se nalazi komšija, propisno su odvojeni, tako da nije ugrožena privatnost.

Hopovska dolina je stambeno naselje koje će se sasvim sigurno odvajati od drugih nekretnina trenutno dostupnim na domaćem tržištu.

„Moderan stil, pažljiv odabir materijala i rasveta na objektu i ogradi oko objekta definitivno će privući pažnju prolaznika i čitavom mestu udahnuti neki novi život. Lokacija nas je inspirisala u smislu pogleda i težnji ka što većoj visini i još boljem pogledu“ – navodi Peković.

Iako prostrane, volumen objekata je skladan i ujednačen; Render: N.E.F. architects

Primenjeni materijali

Tipski objekat je izgrađen u masivnom konstruktivnom sistemu. Spoljašnji zidovi su od termoblokova sa dodatnom EPS termoizolacijom koji doprinose energetskoj efikasnosti objekta. Prozori i vrata aluminijumski su sa dvokomornim niskoemisionim staklima. Na krovnoj terasi se nalazi aluminijumska pergola u antracit boji.

Omotač objekta je rešen kao klasična demit fasada. Horizontalnim i vertikalnim pravcem naglašene su ivice objekta, obložene Fundermax pločama u dezenu drveta.

Svako dvorište imaće biljke koje će pružati dodatnu privatnost korisnicima prostora.

„Najveći izazov tokom projektovanja bio je kako uklopiti orijentacije objekata, privatnost i funkcionalnost. Uspeli smo da osmislimo objekte tako da privatnost nije ugrožena, što visokim parapetima prozora na severnim stranama, što vertikalnim gredicama na krovnoj terasi“ – navodi Peković za naš portal.

S druge strane, dvorišta su oivičena ogradama koje su zidane do 90 cm visine, iznad toga se nalaze horizontalni aluminijumski profili. Svako dvorište imaće biljke koje će pružati dodatnu privatnost korisnicima prostora.

Usklađenost forme i sadržaja

Što se tiče sadržaja, u prizemlju se nalaze WC, dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom, ostava, garaža sa tehničkom prostorijom i radna soba koja lako može biti pretvorena u spavaću. Na spratu imamo dve spavaće sobe, dva kupatila, hol i vešeraj.

Na krovnoj terasi se nalaze WC, kuhinja sa trpezarijom i zona za odmor. U dvorištu je bazen sa pomoćnim objektom i letnjikovcem.

Ukoliko želite da se raspitate u vezi cene ili tehničkih detalja, više informacija možete dobiti na stranici limontbosske.rs.

Grafička dokumentacija

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Ko je kupac?

  Iako je na prvi pogled projekat simpatičan, uviđam nekoliko nelogičnosti, koje su možda bile deo projektog zadatka investitora.
  Kvadratura kuće nije velika, dnevni boravak je mali, i na spratu su samo 2 spavaće sobe, iako komotnije mada sa malo ormana. Za život u kući i van grada se često/češće odlučuju višečlane porodice a ne verujem da neko ko bi imao finansije za ovaj tip kuće želi da smesti decu u jednu sobu.
  Uz veliko dvorište, koje valjda suština bega iz grada, je takođe nelogično formiranje zone za odmor i zabavu na krovu, osim ako cilj ovih kuća nije samo izdavanje za vikend i zabavu u hot tub-u.

 2. miki

  ovo je klasično vikend naselje dok se ne pokarambase, klasika srpska ,onda kreću zidovi da se dižu od betona! fino je ovo

 3. Momcilo

  stojane, gdje je ovo na mapi?

 4. Biljana

  Da li su za ove jednoporodične stambene objekte izdati lokacijski uslovi? Ако јеsu, na osnovu kog prostornog ili urbanističkog plana? Kolike su te parcele, a kolike osnove objekata, odnosno indeks zauzetosti?
  U vikend zonama oko Novog Sada, minimalna novoformirana parcela za izgradnju vikendice je 1.500 m2, a indeks zauzetosti do 10%, pri čemu je gabarit u osnovi do 150 m2. Po Pravilniku o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju (Sl. glasnik RS, br. 22/15), minimalna parcela je 500 m2, a indeks zauzetosti do 25%.
  Konačno, da li je ovakva igradnja primerena Nacionalnom parku Fruška gora?

  1. Petar

   Zašto se o tome brinete? Pa investitor je poznat po čuvenju.

   U zoni oko Hopova, u Irigu je isto dozvoljena izgrađenost 10%, sa spratnošću maksimalno P+1 (ili Ps) i sa maksimalnom visinom objekta 8 m, a što se tiče bazena, dozvoljeni su samo vrtni bazeni.

   Sve u svemu, ne bi trebalo bilo iko da se brine – rupe su tu da se iskoriste, a ljudi i institucije da žmure.

   A Fruškoj samo održati opelo bez popova i zaboraviti na nju jer od prirode ništa neće ostati..

Ostavite odgovor

Obavezna polja *