Nova fruškogorska kuća teži da oživi stare principe građenja; Render: Unknown Studio
Domaći projekti, Izdvojeno

Ova kuća na Fruškoj gori projektovana je kao prototip za savremene vikendice

Smeštena na obroncima planine, Nova fruškogorska kuća svojom razbijenom formom vešto se uklapa u nepravilnu topografiju terena.

Nova fruškogorska kuća jedan je od odgovora na zadatak formiranja tipske kuće za odmor, prilagođen potrebama savremenih korisnika. Reč je o objektu razuđene osnove, čija složenost nastaje međusobnim grupisanjem jedinica.

Ova kuća se u velikoj oslanja na principe gradnje karakteristične za mala planinska mesta. Navedeni principi u vojvođanskoj sredini nisu prisutni, ali su u situaciji građenja na Fruškoj Gori nužno neophodni. Umesto jednog velikog objekta, arhitekte iz beogradskog Unknown Studija predlažu izgradnju više manjih, građenih po sličnom oblikovnom kodu.

Od samog početka, arhitekte su imale jasnu viziju. „Povećanjem gabarita i visine kuće, a uslovljeno potrebom za više kvadrata, dolazi se do stvaranja nezgrapnih volumena. Gomilanjem sadržaja po vertikali stvaraju se kockasti monoliti, koji umesto da slave suživot sa prirodom, istoj prkose“ – navode arhitekte.

Arhitekte su se ugledale na princip gradnje u malim planinskim naseljima; Render: Unknown Studio

Više manjih jedinica

Nova fruškogorska kuća je anti-monolit. Ideja jeste da se kuća razvija kroz horizontalni plan, da se njen prizemni karakter i direktan kontakt sa terenom u što većoj meri naglasi.

Princip grupisanja je takav da se kuća može dograđivati i razvijati, ali na takav način da se otvorenom prostoru daje podjednaka važnost kao i zatvorenom. „Rasporedom osnovnih celina formiraju se unutrašnja dvorišta. Procepi između volumena čine zone kuće odvojenim, a opet toplom vezom spojenim“ – ističu arhitekte.

Orijentacija i raspored objekta su takvi da prate topografiju terena. Na ovaj način dobijen je prilagodljiv okvir. Osim toga, pod jedinica se stepenasto spušta čime se prati prirodni pad terena, ali i uvodi prostorna dinamika u pogledu spratne visine.

„Visina volumena noćne zone dozvoljava da se kroz proces korišćenja objekta u toj zoni formira galerija, koja se može koristiti u funkciji dodatnog smeštaja“ – naglašavaju autori kao dodatnu mogućnost.

Nova fruškogorska kuća osmišljena je kao anti-monolit.

Veličina i sadržaj jedinica može da varira. Nova fruškogorska kuća može biti jedna mikro jedinica, ali i sklop nekoliko volumena, sa više centara i različitih oblika korišćenja. No, pitanje je da li sve jedinice u sklopu moraju biti povezane toplom vezom.

Ugaoni prozori dodatno podstiču vezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Predlaže se da prostori zajedničkih aktivnosti imaju dijagonalno otvaranje prema krajoliku.

Svojim planom i sadržajima Nova fruškogorska kuća odgovara potrebama savremene porodice. Osim toga, ona se kao luksuzna vikendica može koristiti i za kratkoročno iznajmljivanje.

Svojom pozicijom i orijentacijom jedinice se prilagođavaju prirodnom padu terena

Kuća od drveta i zemlje

„Konstruktivno, Fruškogorska kuća svoje korene pronalazi u tradiciji bondruk sistema gradnje i u eksponiranim konstruktivnim elementima sremske kotobanje. Tradicija utkana u duh mesta i memoriju ljudi biva interpretirana i izložena na jedan novi način, stvarajući kontinuiteta tradicije“ – ističe Jovana Miletić.

Primenjena su dva različita ali ipak komplementarna sistema gradnje.

Prvi kao osnovu svog konstruktivnog sklopa koristi unakrsno-lamelirano drvo. Reč je o izrazito ekološkom i održivom materijalu, sa akcentovanom konstrukcijom i oblogom od sibirskog ariša. Ovaj sistem gradnje pruža mogućnost montažnog sklapanja objekta na terenu.

Drugi postupak gradnje zasniva se na principima bondruka i ispune od nabijene zemlje. Za razliku od tradicionalne metode građenja nabojem, metoda korišćena ovde se orijentiše prema modernim sistemima oplate i nabijanju zemlje u slojevima od po 50 cm. Na ovaj način može se kontrolisati tekstura i kolorit lokalne zemlje.

Na svim jedinicama kao krovni pokrivač korišćen je glineni crep. Šindra dodatno povezuje kuću sa „duhom mesta“. Krovni pokrivač je projektovan na taj način da na svakom objektu prelazi i postaje deo fasade – stvarajući vizuelni kontinuitet krovnih i fasadnih površina.

U izgradnji ove kuće planirani planirana je primena prirodnih i lokalnih materijala; Foto: Unknown Studio

Na svim jedinicama kao krovni pokrivač korišćen je glineni crep.

Solarni paneli i energetska efikasnost

Zavisno od pozicije parcele i dispozicije objekta, kosi krovovi se mogu koristiti kao podloga za solarne panele. Oni se mogu primeniti za proizvodnju nužne količine električne energije, te grejanje vode, a kako bi se unapredila ukupna energetska efikasnost objekta.

Od pasivnih sistema održivosti korišćen je princip termalne masa i to kod kuće izrađene od nabijene zemlje. Debljina zida je odabrana tako da tokom letnjih meseci prima toplotu u toku dana a odaje je tokom noći, svodeći potrebu za hlađenje na najmanju meru. U toku zimskih meseci, isti princip smanjuje količinu energije potrebne za grejanje.

Pored termalne mase, korišćena ventilisana fasada, a koja pospešuje strujanje vazduha u zoni fasade, sprečavajući u letnjim mesecima pregrevanje objekta.

Elementi partera Nove fruškogorske kuće su posmatrani i tretirani kao reciklirani, izrađeni od stare opeke, kamena i ostalih derivata koji se mogu iznova upotrebiti. Dvorište je organizovano kao razlivena površina kamena i betona čiju prikladnost ipak treba ispitati.

Kosi krovovi se mogu iskoristiti kao mesto za postavljanje solarnih panela; Render: Unknown Studio

Srodni tekstovi o solarnim panelima:

Prototip za savremene vikendice

Tradicionalna arhitektura nam govori da se značajni efekti mogu postići svedenim sredstvima. U projektu Nove fruškogorske kuće arhitekte iz Unknown Studija oslanjaju se upravo na to polazište – mali prostorni gestovi stvaraju složenu prostornu ukupnost kompleksnog karaktera.

Ono što ovaj projekat izdvaja u prvi plan jeste ideja anti-monolita. Veća kuća nije nužno i bolja kuća. Grupisanje više manjih jedinica prepoznaje se kao ispravan način projektovanja u planinskim uslovima. Kao takva, Nova fruškogorska kuća se prepoznaje kao vitalni prototip, na čijoj razradi treba dalje raditi.

Faktografija:

 • naziv objekta: Dom kao seoce – Nova fruškogorska kuća
 • mesto: Vrdnik, Vojvodina, Srbija
 • investitor: Raspisivač konkursa je Opština Irig
 • autori projekta: Unknown Studio
 • godina projektovanja: 2021.
 • površina: 100 m2
 • spratnost: prizemlje
 • renderi: Milan Grubanov

Pogledajte još projekata istih autora:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. miki

  volim ovaj fazon! vuče malo na moju fantastičnu koleginicu sonju radović -jelovac koja je teško dostižna, jako dobro zamišljeno za iriški venac!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *