Građevinarstvo, Izdvojeno

Poslovna zgrada koja geotermalnom energijom otplaćuje svoje račune

Ova poslovna zgrada u Štutgartu je sjajan primer gradnje objekata koji su energetski svesni i upravo je zbog toga dobila najviši mogući, zlatni sertifikat od strane Nemačke komore za održivu gradnju.

Na mestu starog objekta u poslovnom kvartu Štutgarta, nikla je nova poslovna zgrada čiji projekat potpisuje biro Blocher Blocher Partners. Ispod nenametljive ali lepo uklopljene fasade, krije se kancelarijski prostor na tri sprata oplemenjen tehničkim dostignuća koji ovoj zgradi obezbeđuje velike uštede po pitanju potrošnje energije ali i smanjena količine otpada.

stutgart-poslovnjak-04

Objekat je napravljen od betona s drvenim elementima na fasadi i prozorima u boji mahagonije dok su krovne terase ozelenjene kako bi se smanjila disipacija toplote. Zahvaljujući primenjenim materijalima i tehnikama gradnje, ova zgrada spada u objekte energetske klase A+++ međutim, tu se nije stalo po pitanju štednje energije. Naime, zgrada je greje geotermalnim pumpama, otpadne vode se recikliraju a solarni paneli dodatno obezbeđuju električnu energiju, piše WAN.

stutgart-poslovnjak-10

Za grejanje ovakvog objekta u kojem radi 165 ljudi, bilo je potrebno izbušiti 35 bušotina za geotermalne pumpe do dubine od 40 metara.

stutgart-poslovnjak-11

Nova zgrada se savršeno uklopila s postojećim objektima pre svega zbog izbora materijala ali zbog četvorovodnog krova koji je tipičan za ovaj kraj.

stutgart-poslovnjak-05

Enterijer objekta isprojektovan je tako da zaposlenima nudi puno prirodnog svetla kao i da funkcionalno skrati vreme šetanja od kolege do kolege. Što se tiče kolorita i materijalizacije, izabrane su zemljane boje koje su umirujuće i pružaju toplu atmosferu.

stutgart-poslovnjak-06 stutgart-poslovnjak-07 stutgart-poslovnjak-08 stutgart-poslovnjak-09 stutgart-poslovnjak-12 stutgart-poslovnjak-03 stutgart-poslovnjak-01

Foto: Klaus Mellenthin for Blocher Blocher Partners, Stuttgart

Pogledajte kako izgleda aktivna kuća koja i komšiji otplaćuje račun za struju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *