Domaći projekti, Izdvojeno

Kennedy Residence: Novi biser u nisci novobeogradskog modernizma

Zgradu dužine 93 metara, sa skoro 300 otvora i licem od preko 3.000 kvadrata, krasi fasada koja evocira tematiku reke i estetiku brodova.

Da veliki stambeno-poslovni kompleksi koji se grade u Beogradu mogu imati ambicije uklapanja u okruženje, kao i postići značajne domete u arhitekturi i izvođenju, pokazuje još jedan objekat kompanije Merin Group.

U pitanju je stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence čija je gradnja završena prošle godine, a za koji je arhitektonska firma Zabriskie iz Beograda bila autor i nosilac izrade celokupne projektne dokumentacije.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Objekat se nalazi u bloku 9A na Novom Beogradu; Foto: Stefan Đakovac

Atraktivna lokacija na Novom Beogradu

U pitanju je objekat na uglu ulica Džona Kenedija i Palmira Toljatija, u bloku 9A na Novom Beogradu, koji po mnogim karakteristikama spada u sam vrh ponude stambenih i poslovnih prostora na beogradskom tržištu.

Stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence ima 170 stambenih jedinica, 15 lokala i jednu lamelu office prostora, tri nivoa podzemne garaže, a sve ukupno zauzima površinu od oko 38.000 m².

Kolorit i materijalizacija perforiranih horizontalnih metalnih platna evociraju tematiku reke i estetiku brodova.

“Širi kontekst lokacije oličen u rukavcu Dunava i Velikom ratnom ostrvu, inspirisao nas je svojim tokom i svojom faunom da unesemo zakošene modularne elemente. Oni poput pera ili krljušti, pokreću ove duge fasade, talasaju ih, i unose jednu humaniju razmeru i mogućnost personalizacije – najčešće pominjane nedostajuće momente modernističkog nasleđa na koje se objekat nedvosmisleno nadovezuje” – navodi Ivica Marković, direktor projekta u Zabriskie.

Sjajna bela i perforirana horizontalna metalna platna, čiji kolorit i materijalizacija evociraju tematiku reke i estetiku brodova, u kontrastu sa tamnom fasadom, bili su dobitna kombinacija za sve učesnike u ovom poduhvatu, dodaje Milka Gnjato, kreativni direktor.

Zakošeni modularni elementi na fasadi; Foto: Relja Ivanić

Povlačenjem središnjeg dela objekta od regulacione linije kreirano je proširenje javne površine i partera.

Kao jedan od najvećih kvaliteta objekta, projektovanog od 2018. do 2020. godine, autori navode uklapanje u okruženje.

„Svojom pojavnošću objekat ostvaruje dijalog kako sa užim tako i sa širim okruženjem, nadovezujući se na dominantan modernistički jezik Novog Beograda, s idejom da stanovnicima deluje blisko i podmlađujuće, i da u blok unese svežinu i ispriča priču o evoluciji ideje“ – nastavlja Marković.

Takođe, povlačenjem središnjeg dela objekta od regulacione linije kreirano je proširenje javne površine i partera koja je pažljivo dizajnirana i opremljena novim drvoredom, klupama i žardinjerama sa zelenilom.

Svojom pojavnošću objekat ostvaruje dijalog kako sa užim tako i sa širim okruženjem; Foto: Relja Ivanić

Izbalansirana transparentnost objekta

Kao „highlight“ projekta izdvaja se i rešenje fasade, koje u relativno prihvatljivom budžetu postiže autentičnost, modernost, efektnost i dugotrajnost, a iz studija skreću pažnju i na balans transparentnosti objekta.

Kako objašnjava Gnjato, u organizaciji prostora stambeni prostori dobili su jedan vid savremene interpretacije novobeogradske uronjenosti u okolno zelenilo, dok terase koje su projektovane celom dužinom stana predstavljaju produžetak prostora dnevnih i spavaćih soba.

Rešenje fasade  u relativno prihvatljivom budžetu postiže autentičnost, modernost, efektnost i dugotrajnost.

Ograde od belog lima sa pažljivo odabranom perforacijom omogućavaju veću transparentnost iznutra za stanare, dok gledano spolja čuvaju intimu, odakle su manje transparentne tako da zadržavaju lakoću membrane u pojavnosti“ – naglašava Milka Gnjato.

„Jedan od ostvarenih dometa našeg projekta, koji ilustruje racionalnost rešenja je ostvarenih 73% korisne prodajne površine u odnosu na bruto izgrađenu površinu“ – ističe za naš portal Lela Alempijević, partner i direktor u Zabriskie.

Ograde od belog lima omogućavaju veću transparentnost iznutra za stanare; Foto: Relja Ivanić

Top-down metoda kao najveći izazov

Konstrukcija objekta je armirano-betonska, projektovana u kombinovanom, dominantno ramovskom sistemu, što je proizašlo iz zahteva klijenta za funkcionalnim i estetskim komforom stambenog prostora bez stubova.

Što se tiče materijalizacije fasade, primenjeni su kontaktna fasada (Roefix) i metalni perforirani paneli.

Dodaju da je najveći izazov za projektante, a posebno za izvođače, bila metoda izvođenja potpornih konstrukcija odozgo na dole („top-down“) koja se zasniva na konceptu da se podzemne međuspratne konstrukcije, ili njihovi delovi, iskoriste kao elementi razupiranja potporne konstrukcije, pa su nadzemne etaže izvođene paralelno sa iskopom i izvođenjem tri podzemne etaže.

Arhitektonski detalji – model

Na kraju je upravo ta najizazovnija fasada rešena tako da je postala zaštitni znak objekta.

Kada je reč o samoj fazi projektovanja, iz Zabriskie tima navode da su relativno brzo postavili tražene strukture stanova i poslovnog prostora i u konceptu došli do najracionalnije i najefikasnije postavke.

„Međutim, najveći izazov u ovoj fazi  je bilo upravo istraživanje oblikovanja fasade ka ulici Palmira Toljatija, budući da je objekat imao dužinu od skoro 93 m, sa skoro 300 otvora i površinom od preko 3.000 m². Na kraju je upravo ta najizazovnija fasada rešena tako da je postala zaštitni znak objekta“ – naglašava Milka Gnjato.

Najveći izazov u projektovanju je bilo istraživanje oblikovanja fasade ka ulici Palmira Toljatija; Foto: Relja Ivanić

Merin Group je klijent koji razvoju svakog svog projekta pristupa sa težnjom za vanrednim objektima koji ostavljaju trag u slici grada.

Kako za Gradnju objašnjava Lela Alempijević, kompanija Merin Group je klijent koji razvoju svakog svog projekta pristupa sa težnjom za vanrednim objektima koji ostavljaju trag u slici grada.

„Nakon uspešno završenog projekta Merin Hill, započeli smo rad na drugom zajedničkom projektu. Saradnja našeg tima i projektantsko-inženjerskog tima Merin Grupe se nadovezala na prethodnu, pa nije bilo mnogo nepoznanica oko razumevanja generalnih ciljeva klijenta” –kaže Alempijević.

Milka Gnjato ističe: “Naš klijent je i ovog puta imao želju da se uz visok stepen racionalnosti i efikasnosti prostornih odnosa kreira upečatljivo rešenje u svojoj pojavnosti, na čemu smo mu veoma zahvalni, jer smo iz te saradnje iznedrili još jedan, nadam se, za investitora, vlasnike stanova i za naš grad vredan objekat.”

Sjajna bela i perforirana horizontalna metalna platna u kontrastu sa tamnom fasadom; Foto: Relja Ivanić

Nezadovoljni klijent kao najbolji učitelj

Lela Alempijević na kraju naglašava da je za Zabriskie ovo bio još jedan dokaz da najveći doprinos projektima mogu dati ukoliko svako ograničenje istinski posmatraju kao priliku za inovaciju.

„Imali smo veliki broj iteracija sa klijentom po pitanju rešenja fasade, pa je u jednom trenutku izgledalo da nećemo uspeti da dođemo do zajedničkog. Međutim, ispostavilo se da je nezadovoljni klijent ponekad i najbolji učitelj, pa u trenutku kada smo tako počeli da gledamo na stvari, došli smo i do rešenja“ – kaže Alempijević.

„Kroz veoma intenzivnu saradnju sa klijentom na ovom projektu, realizovan je objekat kao dokaz da je itekako moguće u realnom društveno-ekonomskom kontekstu graditi nove vrednosti u arhitekturi, podržavajući i oslanjajući se na one postojeće“ – zaključuje Milka Gnjato.

Grafički prilozi

Osnova tipskog sprata
Osnova tipskog sprata
Osnova trosobnog stana od 83 kvadrata
Osnova trosobnog stana od 83 kvadrata
Osnova četvorosobnog stana od 243 kvadrata
Osnova četvorosobnog stana od 243 kvadrata

Foto-galerija

Foto: Stefan Đakovac
Foto: Stefan Đakovac
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Stambeno-poslovni kompleks Kennedy Residence na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Najveći izazov u projektovanju je bilo istraživanje oblikovanja fasade ka ulici Palmira Toljatija; Foto: Relja Ivanić
Najveći izazov u projektovanju je bilo istraživanje oblikovanja fasade ka ulici Palmira Toljatija; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Faktografija
naziv objekta:

Kennedy Residence

lokacija:

Novi Beograd, ul. Džona Kenedija/Palmira Toljatija

investitor:

Merin Group

tip objekta:

stambeno-poslovni kompleks

površina:

38.000 m2, 170 stanova, 15 lokala, jedna poslovna lamela na 10 nivoa

spratnost:

3Po+P+9+Ps

projektna dokumentacija, koncept, IDR, PGD, PZI :

Zabriskie d.o.o.

Zabriskie autorski tim:

Milka Gnjato (kreativni direktor), Ivica Marković (direktor projekta), Milica Palamarević (Project manager), Bojana Kovačević (glavni arhitekta), Ivan Zuliani, Jelena Radojević, Ana Mićić, Dušica Plazinčić, Jelena Živančević, Valentina Obradović

godina projektovanja:

2018–2020.

godina izgradnje:

2022.

urbanistički projekat:

Ivana Stanojević dia (IBM Consult doo)

projekat konstrukcije:

Spasoje Derajić dig, Maja Stjepanović dig

projekat zaštite temeljne jame:

Dr Petar Santrač, dig

projekat saobraćajnica:

Danijela Mišković, dig

projekat hidrotehničkih instalacija:

Dragana Mijailović Medenica, dig, Anja Grozdanić, dig.

projekat elektro i signalnih instalacija:

Dejan Milojević, die

projekat fasadne rasvete:

Sanja Marjanović, die

projekat CSNU/BMS:

Slaviša Pantelić, die

projekat mašinskih instalacija:

Darko Todorović, dim

projekat s prinklera i ZOP:

Marko Nikolić, dim

projekat liftova:

Dragan Stojanović, dim

projekat spoljnog uređenja:

Maja Đorđević, dipa

elaborat energetske efikasnosti:

Dragan Jovičić

predmer i predračun:

Slobodan Vuinac, dig

3D vizuelizacija:

Strava studio

Merin Group projektantski tim:

Sanja Ćirić, dia, Miloš Stojančević, dig, Jovana Milovanović, dia, Nemanja Rakijaš, dim, Miroslav Dmitrović, die, Katarina Erić, dia, Branka Janković, dia, Nikola Necić dia.

generalni izvođač:

Situs inženjering – Predrag Karlaš, dig

pripremni radovi i konstrukcija objekta:

Elita Cop d.o.o.

fotografija:

Relja Ivanić

Još od studija Zabriskie...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

19 komentara

 1. Kolega

  cekajte, cekajte, estetika brodova kazete? nadovezuje se na dominantan modernistički jezik Novog Beograda?
  ne znam da li neki deo bas najbolje ne kapiram, mozda uzivo izgleda malo bolje, ali meni je ovo monotonije od bilo kog i najmonotonijeg NBG modernog objekta.. kao da ga nije radio isti tim koji je radio Merin hill koji ipak ima neki karakter fasade.. jedno je kad tezimo minimalizmu pa to odsustvo detalja u nekoj odredjenoj razmeri ima smisla, ali kad se razmera poveca, i objekat dug 100m postane skoro blok, broj detalja bi trebalo isto malo da se poveca, ne?
  stanovi isto nisu nista posebno, ove prolazne kuhinje kao prvo na sta naletis kad udjes u stan mi nikad nece biti jasne..predugi hodnici na uglovima – moze to i bolje..a najvise bih zapravo volela da ukapiram koncept ovog 4sobnog stana od 240+ m2.. sta tacno predstavlja ovaj blok u koji se ulazi iz kuhinje.. jer ako je tzv „laundry“ ne izgleda mi bas funkcionalno da obidjes ceo stan iz sobe da bi tamo odlozio ves..
  ali, opet kazem, mozda ja nesto ne kapiram.. nadam se..

  1. NBG Arh

   Ne može bolje kad ceo koncept diktira investitor, a ne arhitekte. Ne može bolje kad je suština samo u prodajnim neto kvadratima, čime se i diče u tekstu jer je to ključan zahtev investitora. Milka je pričala na jednom panelu kako izgleda proces projektovanja, pa ne mogu reći da su oni krivci, već naš sistem, društvo, položaj struke, muk struke, itd…
   I slažem se, opis nema nikakve veze. Malo jeste bolji uživo perforirani lim, ali se pitam i kako će izgledati u eksploataciji.
   A kićenje fasada LED trakama… no comment.

   1. Kolega

    Postovana,

    iskreno ne bih se slozila da ne moze bolje jer uvek i u svemu moze bolje. Prosto, ne bih se onda hvalila projektom koji je najvecim delom uslovio investitor, koji na 100m i 9 spratova ima 1 isti arh. vokabular u vidu perforirane ograde sa jos led rasvetom..pre bih, ako vec zelim da istaknem karakteristike projekta objasnila onda specificnost kontrukcije koja kao takva deluje inovativno za nase uslove..i jos posebno toliko velicanje u tekstu i uporedjivanje sa NBG modernom.. verujem da se modernisti prvih NBG blokova prevrnu svaki put u grobovima kad neko ovakve novije stvari s njima uporedi..

    1. NBG Arh

     Niste me razumeli. Potpuno se slažem s Vama, a nadovezujem način na koji ovakvi objekti nastaju u našem sistemu poremećenih vrednosti.
     Pratim izgradnju ovog objekta od početka.
     Volumen koji je ugušio blok, preduboki stanovi bez svetla… nikakve veze nema s novobeogradskim nasleđem jer nasleđe veliča slobodne zelene prostore, prirodno svetlo, zdrav život, a ne samo broj kvadrata.
     Naknadno kićenje investitorskog rešenja pridevima koji bi trebali da anestiziraju građane, ništa drugo. Marketing je čudo.

 2. m

  niko ne resava termomostove, ali niko, sve terase spojene, nemci godinama imaju resenje, apsolutno ne postoji nijedan termomost, pogledajte ISOKORB resenja firme Schöck

 3. Ivana

  Ma prelepo – zatrpajte i ugušite Novi Beograd. Profit jedino merilo.. rezultat ruglo, zagušenje u saobraćaju, ukidanje prostranstva, zelenila, mirnoće i parkova na Novom Beogradu

 4. Marko

  Iskreno me interesuje da li je osoba koja je napisala tekst videla kako taj „velelepni“objekat izgleda u ambijent novobeogradskih blokova, kao hotel iz kupara iz sredine 80-tih godina koji je bačen u blok. Počevši od gabarita preko boje i osvetljenja . Spratnost objekta je nesrazmerna sa objektim u okolini ostavili su zgradu koja je na 20m od nje bez dnevnog svetla. Grad je zbog takvih arhitekata, investitora i urbanista doveden do nivoa samouništenja

 5. radman

  super izgleda uživo. bolje nego na fotkama

 6. Golubčanin

  Pogledajte osnovu stana od 243m2, da li nekome tu nešto bode oči? Nazovimo taj deo stana, kutak za robove bez dnevnog svetla, ne još bolje ostava sa mokrim čvorom! Ovo je nedopustivo, da neku tu provodi svoje vreme…..ovo je za svaku osudu!!!

  1. barabarh

   kad si zadnji put video da kupatila sa prozorima?

   1. Golubčanin

    Da da ….u pravu ste, kupatilo sa krevetom….onako da sobarica prespava kad se umori…..

    1. barabarh

     Koliko ja vidim, to je walk-in garderober…

     1. Golubčanin

      Nažalost, ne delim Vaše mišljenje. U levom uglu je očigledno krevet (jednokrevetan) upravo takav se nalazi i u spavaćim sobama. Pretpostavimo da je …. i garderober…upitan je sam ulaz iz kuhinje.
      Garderober je pozicioniran u roditeljskoj spavaćoj sobi.

  2. Kolega

   E ovo sam cekala. Da neko jos to primeti. Nazvah ga laundry namerno, ali graficki jezik je jasan. Jezivo. To je ono kad hoces da predstavis projekat, valjda biras sta ces prikazati. Sto bi rekli ‘smart design hides weak details’..Ali ne, highlight je 73% neto..🤦🏼‍♀️

 7. miki

  nekada je tu gde sam odrastao bio veliki park! jezivo izgleda iz ptičije perspektive kao jeftini ogroman beli, plastični, samački hotel, a još je veća tragedija kad se priđe blizu ne biste verovali koja rugoba i na čega sve to skupa izgleda! vidi se iz aviona ko je sve završavao arhitekturu da veze nema, poražavauće za beograd da ga grade podobni i najbolji od nagorih, velika tuga!

 8. Arhitekta

  Fasada ostala na nivou idejnog rešenja, nema veze sa NBg modernom ni formom ni suštinom. Trka za kvadratima i profitom vidljiva još od projekta Merin hilla-a, ovde pokazuje svoje još ružnije. Ni na Merin hill-u se nije vodilo računa o kontekstu, prilazna saobraćajnica je apolutno neprimerena objektu te veličine, da ne pominjem okolne objekte koji su prizemni ili niske spratnosti, pa sve izgleda groteskno.
  U ovom slučaju profil ulice Palmira Toljatija apsolutno ne podržava spratnost ostvarenu na ovaj način, objekat uživo izgleda kao ledeni zid iz Igre prestola. Volela bih da vidim crtež situacije koji je predat na dozvolu, koji procenat zelenila je postignut i na koji način. Vrlo diskutabilno i poražavajuće za savremenu arhitektonsku praksu.

  1. miki

   apsolutno sve potpisujem! svaka čast, nemam više uopšte nerava za detalje …. tuga

 9. Goran

  Bezličnost kao zaštitni znak biroa koji je projektovao…..

 10. Marija

  Gradjevinska nakaza. Liči na bolnicu a noću neonska svetla izgledaju sablasno. Uopšte se ne uklapa u okolinu, stanari iz zgrade u Palmira Toljatija nemaju svetla, temperatura u kraju je podignuta jer je još jedan prostor zagusen. Urbanističko nasilje. Koje se uskoro nastavlja u Bul. Mihajla Pupina

Ostavite odgovor

Obavezna polja *