Projekat stambeno-poslovne zgrade potpisuje Lazar Kuzmanov; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Zavodljiva arhitektura nove ikone Bulevara oslobođenja u Novom Sadu

Na novosadskoj žili kucavici nikla je zgrada koja privlači poglede ne samo zbog svoje skladnosti i proporcija već i zbog matematičke ritmike na fasadi koja je svrstava u red objekata koji se urezuju u pamćenje.

Već 12 godina na portalu Gradnja.rs pratimo rad arhitekte Lazara Kuzmanova i željno iščekujemo svaki novi projekat ovog poznatog novosadskog arhitekte. Međutim, ovo je jedan od onih projekata koji pomeraju granice i podižu lestvicu na arhitektonskoj sceni stambeno-poslovne novogradnje ne samo Novog Sada već i cele Srbije.

Lokacija na kojoj je izgrađena zgrada je jedna od poslednjih na potezu Bulevara oslobođenja, i želja klijenta je pre svega bila da se napravi specifična građevina i da stambeno-poslovna zgrada po svojoj estetici bude prepoznatljiva na jednom od najfrekventnijih bulevara u Novom Sadu.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Matematička ritmika na fasadi; Foto: Relja Ivanić

Pored dobre organizacije i strukture stanova, glavna vodilja mi je bila zavodljivost arhitekture.

“Sa klijentom, Bulevar Investom, radim dugo i do sada smo realizovali puno objekata koji su nagrađivani, tako da mi je uzajamno poštovanje i sloboda koju sam dobio, pomoglo da ostvarim jedno sveže rešenje koje se odlikuje osobenom arhitekturom.” – kaže Kuzmanov za naš portal.

Lazar Kuzmanov često govori da je u sagledavanju arhitekture bitna i njena sceničnost. Objekti se uglavnom sagledavaju u prolazu, ostavljaju dobar utisak ili ravnodušnost.

“Moja želja je bila da objekat izazove reakciju kod prolaznika i posmatrača. Naravno, nije to jedina odlika objekta, ali i pored dobre organizacije i strukture stanova kao i jednostavne postavke objekta na veoma plitkoj parceli, glavna vodilja mi je bila zavodljivost arhitekture.” – kaže arhitekta.

Glavna ideja je bila napraviti zavodljivu arhitekturu; Foto: Relja Ivanić

Matematička ritmičnost fasade

Kuzmanov se već neko vreme bavi uvođenjem matematičke ritmike u svojoj arhitekturi, što je slučaj i na ovom stambeno-poslovnom objektu spratnosti Po+P+G+6+Pk.

“Nije to lak zadatak ali smatram da kubična igra formi na samoj fasadi i njen čvrst i jasan raspored daje mogućnost da se pokaže snaga ideje. Na ovoj zgradi ponudio sam arhitektonski ritmičku igru. Ona pruža snažnu poruku da svaki arhitektonski objekat mora imati svoju zakonitost i ideju.” – kaže autor objekta.

Na fasadi je primenjena Porcelanosina keramika velikog formata; Foto: Relja Ivanić

Po beloj fasadi su morali da se pojave crni razbacani kubusi kako bi pojačali ideju moje igre sa arhitekturom.

Ono što je bio poseban zadatak jeste kako te kubične smičuće forme obući da ostanu uverljive i da isprate arhitektonsku ideju. Kuzmanov se odlučio za keramiku kompanije Porcelanosa, odnosno table koje su većih dimenzija i koje su kačene i lepljene na potkonstrukciju.

U kombinaciji sa staklenim ogradama i vertikalama od aluminijumskih kutijastih profila u istoj boji kao i keramika, dobilo se to zanatski dobro oblačenje zgrade.

“Naravno, po beloj fasadi su morali da se pojave crni razbacani kubusi kako bi pojačali ideju moje igre sa arhitekturom. Uostalom, dok bude te igre, do tad ću se i baviti arhitekturom.” – kaže arhitekta koji se zahvaljujući toj igri osvojio i nagradu Salona arhitekture.

Zanatski dobro oblačenje zgrade; Foto: Relja Ivanić

Stepenišna vertikalna na glavnoj fasadi

Pri projektovanju ove zgrade Kuzmanov se nije mnogo obazirao na okolne objekte, i to, kako on kaže, retko radi sem ako nije u pitanju neka zaštićena zona, što ovde nije slučaj.

Jedina ideja je bila da stepenišnu vertikalu izbaci na glavnu fasadu i da se tako odvoji od susednog objekta, napravi staklenu pauzu prema ostatku zgrade i da u isto vreme naglasi čipku stepeništa koje postaje sastavni deo celokupne arhitekture.

“Dobio sam poverenje investitora da na najkomercijalnijem delu fasade, vizuelno ponudim posmatračima stepeništu zavojnu igru i mislim da je ovo jedina zgrada na Bulevaru gde vertikalna komunikacija postaje sastavni deo spoljnje arhitekture. Hrabrost klijenta da mi to dopusti i jeste pravac ka uzajamnom uvažavanju koje vodi ka dobroj arhitekturi.” – kaže Kuzmanov za Gradnja.rs.

Vertikalna komunikacija postala je sastavni deo spoljnje arhitekture; Foto: Relja Ivanić

Igra kubusa je tako i postavljenja da su sve terase okrenute prema jugu, a prema severu su zatvorene i prožete vertikalama.

Što se tiče sadržaja zastupljenih u ovom objektu od oko 6.000 metara kvadratnih, na prve tri etaže su poslovni sadržaji. Ova snažna prizemna staklena struktura su priprema za sva dešavanja na višim spratovima gde se nalaze stambene jedinice.

Igra kubusa je tako i postavljenja da su sve terase okrenute prema jugu, a prema severu su zatvorene i prožete vertikalama.

“Na taj način sam hteo da, iako je zgrada zapadne orijentacije, “okrenem” stanove ka južnoj i sunčanoj strani grada i Bulevara. Nadam se da su korisnici stanova dobili osvetljene stanove i da se raduju mojoj ideji.” – kaže autor objekta.

Terase prema severu su zatvorene i prožete vertikalama; Foto: Relja Ivanić

Kolektivna igra puna izazova

Naravno, izvođenje ovakvog objekta donosi sa sobom i brojne izazove, a kako arhitekta kaže za naš portal, njegov najveći izazov u stvaranju arhitekture jeste kako projektovati da se ideja na pravi način realizuje.

“Izvođenje i realizacija objekta je težak proces. Ali kad se vidi gotov proizvod, sreća te vuče da dalje crtaš i stvaraš. Taj odnos sa izvođačima mora biti pun razumevanja, uzajamnog poštovanja kao i paralelne razrade puno detalja koje se, nažalost, ne mogu često predvideti tokom projektovanja.”

Kuzmanov dodaje da je zato nekad mnogo važnije prisustvo arhitekte na gradilištu nego za računarom.

“Na kraju sam čestitao izvođačima na odličnoj kući. Rekli su da će sledeći put razmisliti da li će se prihvatiti izvođenja ovako komplikovanog objekta. Ja ih smatram koautorima, jer ovaj timski posao koji se zove graditeljstvo jednostavno mora da bude kolektivna igra.” – zaključuje na kraju Kuzmanov za naš portal.

Grafički prilozi

Osnova objekta
Preseci
Preseci
Fasada
Fasada

Faktografija

 

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

19 komentara

 1. Dragana

  Odličan objekat, kao i odgovarajući tekst…..

 2. miki

  raspored unutar prostorne jedinice ,jedna reč – katastrofa! nišlije su za novosađane izmislili arhitekturu i dizajn!

  1. Z

   nije da se bas cesto slazem sa vama miki (ugl. ne komentarisem na sajtu) ali ovaj put ste apsolutno u pravu. tu je i Anjin komentar pa da ne obrazlazem sad i ja na ovu temu.. pozdrav

   1. miki

    šta da vam kažem, nikada mi nije namera da pljujem bilo čiji trud ali u pitanju su renomirani inženjeri, a ne anonimusi za ovakve stvari, hvala i veliki pozdrav vama

 3. pudar

  jedna od najlepsih novih zgrada u ns

 4. Đorđe

  Nadam se da će se naći neko pametan i da zastali terasu.

  1. miki

   poštovani đorđe budite uvereni u to, ova prikazana fasada je okrenuta ka zapadu, kad se kutijasti elementi od aluminijuma upale u mesecu julu na temperaturi od +40 biće nepodnošljivo za život naročito u središnjem ogromnom stanu! još kad se postave klima uređaji koji nedostaju biće razočaravajuće!

 5. Zoran

  Oblikovno – stvarno mocno izgleda sa tom uskladjenom geometrijom.
  Ali, ima li tu mesta za zimske jakne, cebad, letnje stvari, igracke….da ne nabrajam bas sve?
  Gde ce ljudi sa stvarima?
  To je meni primarno za svaki stambeni prostor..
  Funkcionalnost..covek, pa onda ulica, tj pogled s nje; pojedini stanari sigurno znaju sta im je prioritet,
  ako ne odmah – posle par meseci euforije, pa, mozda bude kasno..

 6. Anja

  Ruku na srce, stvarno su losi stanovi. Je li moguce da nije moglo drugacije? Kapiram vaznost fasade i to, ali vertikalna komunikacija u ćošku, pa jos i ogromni koridor? Zar nije moglo to da se okrene ka unutrašnjoj fasadi?

 7. limanac

  Dobro izgleda zgrada ali su stanovi uzasni. Skoro su postavili i reklame po zgradi.

 8. NOVOSADJANIN

  Da a zgrada iza u Laze Kostica ostala bez trunke svetlosti. Bravo za gradske uprave koje se bave ovom temom, bravo za investitora, bravo za ovog arhitektu koji je prihvatio ovo da radi i bravo za vas ovde na ovom sajtu koji ste ovo objavili kao pohvalu. STIDITE SE SVI!!!

 9. Mia

  Predivna spoljašnost. Odlična lokacija. Novi Sad postaje svakim danom lepsi.

 10. Darko

  A trotaor ispred zgrade sam u rupama i naslagama cementa, sramota!

 11. Macor

  A sta je sa onom divljom gradnjom na krovu?

 12. Mico

  Koliko metara kvadratnih je terasa u ovoj elitnoj, prelepoj, naj lepsoj zgradi u drzavi, ma sta drzavi Balkanu, ma sta Balkanu na zamaljskon kugli.

  E da i kojliko ova elitna zgrada ima zelenila na svom posedu?

 13. Nenad

  Gospoda je vodila računa o estetici ali se nisu dosetili da stave centralnu klimatizaciju ili bilo šta drugo što bi zgradu svrstalo u premium segment. Vidim nakačene klima uređaje po terasama, mogu da uzdižu zgradu u nebesa, lokacija i sav haos ostalih objekata u okolini čine da sve izgleda kao da živimo u Bangladešu.

  1. Igor

   Zar ne vidite da su klime sakrivene?

 14. Sanja

  Objekat koji je dobio veliki aplauz i javnu podršku ovih dana od onih koji su pre 2 meseca podneli hiljadu potpisa na GUP NS do 2030.godine protiv ovoga (kad uzmete u obzir namenu opštegradski centar, urbanističke parametre, zaklonjenost objekata, parking mesta i sl.) Ova pojava da aplaudirate nečemu protiv čega ste bučno animirali građanae i medije, samo govori u prilog da je urbanizam samo jedna stepenica u ostvarivanju lepe slike grada, a da veliku ulogu preuzima i talentovani arhitekta.

 15. Jelena

  Fasada je zaista zanimljiva ali objekat koji na jednoj etazi ima 7 stanova i gde su svi stanovi jednostrano orijentisani ukazuje da je ovo jedan lep primer socijalnog stanovanja.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *