Od robne kuće do koncertne dvorane
Izdvojeno, Regionalni projekti

Kengo Kuma pretvara prištinsku Grmiju u koncertnu dvoranu

Arhitektura poznate zgrade u Prištini biće sačuvana ali će dobiti novu nadstrešnicu pod kojom će biti organizovan novi javni prostor u gradu.   

Renomirani japanski arhitekta Kengo Kuma, u saradnji s Bekimom Ramkom i lokalnim biroom OUD+ Architects, osvojio je prvu nagradu na konkursu za pretvaranje nekadašnje robne kuće Grmija (Germia) u koncertnu dvoranu.

Ikona iz 1973.

Njihovo rešenje predviđa očuvanje postojeće strukture ali i kreiranje novog programa unutar i oko poznate prištinske zgrade.  Nekadašnja robna kuća Grmija, sagrađena 1973. godine, jedna je od najprepoznatljivih zgrada u Prištini zahvaljujući svojoj upečatljivoj fasadi. Zahvaljujući inicijativi organizacije Docomomo, ovaj soc-modernistički objekat je sačuvan, ali će sada biti oplemenjen rešenjem poznatog japanskog arhitekte.

Oko stare robne kuće biće formirana velika nadstrešnica pod kojom će se naći restoran, galerija i auditorijum.

Karakteristika ovog projekta jeste krov, odnosno velika nadstrešnica koja je u kontrastu sa modernističkim linijama postojeće zgrade i dizajnirana je tako da podstakne socijalnu interakciju.

Krovom se stvara veza između različitih javnih prostora u okviru različitih programa, kao što su restoran, galerija i auditorijum. Pod nadstrešnicom će se organizovati i novi privremeni izložbeni prostor.

Auditorijum će za razliku od postojeće strukture, biti oblikovan kroz organske forme za koju su inspiraciju arhitekte našle u okolnoj prirodi, piše ArchDaily.

Održivost u centru pažnje

Održivost je bila ideja vodilja pri projektovanju pa će osvežena Grmija biti opremljena sistemom za sakupljanje kišnice, vetriće se prirodnom ventilacijom, dok će nadstrešnica imati zeleni krov.

Očuvanje nasleđa

Kengo Kuma osmislio je ovaj projekat tako da se očuva modernističko nasleđe Prištine, ali da se istovremeno stvori savremena platforma za lokalnu umetničku scenu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Zoran

  –> Ovo je Izlog malo bolje knjizare, npr. (asoc: u bolje snabdevenim apotekama)
  nznam, mozda ocekivanja treba da kontrolisem?
  KK zakaz’o!?
  /sve je moguce/

 2. Biblioteka

  Na čelima većine građana na Kosovu I Metohiji piše „MADE IN SERBIA“.
  Svaka čast za priređivače portala gradnja. rs !

 3. miki

  sjajno! odlično rešenje sa ličnim pečatom kume sa očuvanjem vitalnog objekta za razliku od srbije!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *