Vipend House je mala vikendica na velikom imanju i spektakularnim pogledom; Foto: Fo4a Architecture
Izdvojeno, Regionalni projekti

Montažna vikendica u BiH koja „lebdi“ nad krošnjama drveća

Izvanredan pogled i udaljenost od naseljenih područja čine Vipend House idealnim mestom za odmor i uživanje u prirodi.

Da li graditi montažnu ili zidanu kuću – večita je dilema. I dok bi pojedine arhitekte za sebe radije gradile kuću od solidnih materijala, postoje primeri koji ukazuju da je montažna kuća ipak najbolji mogući izbor. Na brojne prednosti brze montažne gradnje pažnju nam skreće Vipend House. Ova neuobičajena vikendica nalazi se u brdovitim predelima severne Bosne i Hercegovine, a sagrađena je za svega par dana.

Vipend House je mala montažna kuća na ne tako malom imanju. „Pozicija, okruženje i želje klijenta su bili ključni u formiranju sadržaja ovog montažnog objekta u blizini malog mesta Jelah u Bosni i Hercegovini. Nagib terena odabrane lokacije i njene orijentacija u pravcu sever-jug bili su primarni aspekti projektovanja“ – ističe Armin Mesić iz studija Fo4a Architecture.

Sistem gradnje ove vikendice u celosti je montažan, Foto: F04a Architecture

Sa terase se pruža se nezaboravan pogled na zalazak sunca nad brdovitim predelima severne Bosne i Hercegovine.

Vikendica se sastoji iz dva dela: objekta i terase. Kao takva, projektovana je za dva različita režima korišćenja: zatvorenog i otvorenog. Vikendica je zatvorena prema severu i prilaznom putu, dok se otvara ka pogledu juga i jugozapada, sa velikom terasom i staklenim portalima. „Mogućnost otvaranja unutrašnjeg prostora prema spolja omogućuje nam objedinjavanje i ujedno boravak za više ljudi“ – naglašava Mesić.

Tako je prostrana terasa idealna za zajednička okupljanja i proslave, dok zatvoreni prostor nudi intimniji ambijent za privremeni boravak manjeg broja ljudi. Najvažnije od svega, sa terase ovog objekta pruža se nezaboravan pogled na večernji zalazak sunca.

Ova fotografija govori hiljadu reči – Pogled sa terase na zalazak sunca

Pitanje toplotnog komfora

Ovako skrojena vikendica nije bez mana. Na prvi pogled, toplotni komfor objekta je upitan. Lakoća montažne gradnje i naglašena otvorenost fasade doprinose tome da je ovaj prostor teško ugrejati zimi i teško ohladiti leti. Prijatnost boravka u prostoru naročito je problematična u periodu temperaturnih ekstrema.

No, ovaj objekat i nije projektovan sa takvim ciljem. Baš kao i Letnja kuća na Avali, ova vikendica je dominantno namenjena boravku u „prelaznom periodu“ – tokom kasnog proleća i rane jeseni. Baš zato, za prostor ovakve namene potrebni su laka konstrukcija i montažni sistemi gradnje. Pored toga, potrebna je nova ideja arhitekture koja povezuje čoveka i prirodu na otvoreniji i slobodniji način, nudeći mu nove kvalitete relaksacije i odmora.

Najveća ekskluzivnost ove vikendice je njena spektakularna lokacija

Gradnja gotovim elementima

Zbog strmog i nepristupačnog terena, izgradnja kuće zahtevala je pažljivo planiranje. Međutim, upravo zbog takve pozicije objekta, oslonjena na vitke stubove, vikendica izgleda kao da lebdi nad krošnjama drveća.

Konstruktivni sistem terasa/vidikovac urađena je sa vitkim stubovima, ukrućenjima i mnogobrojnim zategama.  Kuća se oslanja na 28 čeličnih stubova, 28 betonskih temelja i 7 čeličnih greda koje se pružaju u poprečnom pravcu. U podužnom pravcu terasa je popločana perforiranim pocinkovanim limom. Perforirani lim je lagan, ali sistemu daje neophodno ukrućenje i stabilnost.

Konstruktivni sklop zatvorenog dela (zidovi, krov i pod) je skeletni, a sastoji se od rezane drvene građe pravougaonog profila. Težina drvene konstrukcije značajno je manja u odnosu na čelik. Prilikom dimenzionisanja konstruktivnih elemenata posebna pažnja posvećena je opterećenju od snega.

Eksplodirana aksonometrija osnovnih elemenata i postupka gradnje

Kuća se oslanja na 28 čeličnih stubova, 28 betonskih temelja i 7 čeličnih greda koje se pružaju u poprečnom pravcu.

Obloga zidnih i krovnih panela je od lakog pocinkovanog i plastificiranog lima. U otvorenom delu kuće korišćeni su klizni PVC prozori velikih površina. Ograda terase je od vertikalnih čeličnih flahova i horizontalnih sajli. Ovakva izvedena ograda ne remeti pogled, a doprinosi lakoći konstrukcije.

Površine u enterijeru u potpunosti su obložene drvenim daskama od jele i smrče. Ovakav izbor finalne obrade unutrašnjosti stvara karakter prijatnosti i prirodnosti. Jedino se u toaletu za oblaganje površina poda i zidova koriste vodonepropusne cementne ploče.

Organizacija prostora je u sistemu otvorenog plana. Različite zone aktivnosti i sadržaja obuhvaćeni su jednim neprekinutim granicama prostora. Namena pojedinačnih zona naznačena je kroz komadni i ugradni nameštaj. Tu su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak – koji se može lako transformisati u noćnu zonu.

Vipend House je projektovana za dva režima korišćenja: zatvoren i otvoren

Vikendica – novi simbol statusa

Nekada se podrazumevalo da urbana elita (pored kuće ili stana u prestižnom delu grada) poseduje i sopstvenu nekretninu za boravak u prirodi. Pod vihorom nemilih vremena, ova značajna stavka ugodnog života nepravedno je zapostavljena. Ali, pandemija koronavirusa promenila je naš odnos prema prirodi i odmoru na mnoge neočekivane načine. Gotovo preko noći, vikendica je ponovo postala poželjna privilegija. Ovim malim objektima u prirodi atraktivnost i reprezentativnost često nedostaju.

No, primeri dobre prakse ipak postoje. Pojedinci sa dovoljno kapitala i kreativnosti postavljaju nove standarde i očekivanja. Način na koji koristimo svoje slobodno vreme polako postaje ključno merilo uspeha. Imati vikendicu u prirodi projektovanu od strane poznatog arhitekte i raspolagati sa dovoljno vremena da se u njoj često uživa polako postaju statusni simboli i nosioci novog stila života.

Ali,  baš kao i kod stanogradnje, lokacija je ipak najveća eksluzivnost. To nam Vipend House svojim primerom i dokazuje.

Pogledajte VIDEO.

Faktografija:

 • naziv objekta: VIPEND HOUSE
 • mesto: Jelah, Bosna i Hercegovina
 • investitor: privatni
 • autori projekta: Fo4a Architecture
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2020.
 • spratnost: prizemni objekat sa terasom
 • tip gradnje: montažna kuća

Grafički prilozi:

Fotodokumentacija:

Vipend House je mala vikendica na velikom imanju i spektakularnim pogledom; Foto: Fo4a Architecture
Vipend House je mala vikendica na velikom imanju i spektakularnim pogledom; Foto: Fo4a Architecture

Kada ste već ovde…

Konkurs: Mala montažna kuća u prirodi

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  to je to! jednostavno i fantastično! bravo bosanci!

 2. arhitekta

  kakav projekat
  kakav pogled

  bravo za klijente!
  bravo za arhitekte!

 3. Arhitektica

  Najzad nesto jednostavno dobro! Kao sto je kolega napisao gore, bravo i za klijente i za arhitekte!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *