Hotel Podgorica, Foto: APSS Institute
Dešavanja

Arhitektura Svetlane Kane Radević na Bijenalu 2021. u Veneciji

Stvaralački opus poznate jugoslovenske arhitektice biće predstavljen kroz crteže, skice kao i korespodencije iz njene lične arhive.

U okviru sporednih događaja na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, u Palati Palumbo Fossati, biće izloženi radovi jugoslovenske arhitektice Svetlane Kane Radević (1937-2000). Kuratori izložbe pod imenom “Skirting the Center: Svetlana Kana Radević on the Periphery of Postwar Architecture”, su Dijana VučinićAne Kats.

Izložba u organizaciji neprofitnog instituta APSS iz Crne Gore, ima za cilj da predoči javnosti važnog stvaralačkog opusa arhitektice iz Crne Gore kroz fotografije, originalne crteže i skice, i korespodencije iz njene lične arhive.

Svetlana Kana Radević; Foto: APSS Institute

Njen rad je ušao u centar pažnje nakon što je pobedila na konkursu za dizajn Hotela Podgorica.

Svetlana Kana Radević (1937-2000) koja je sarađivala sa Luisom Kanom i Kišom Kurokavom, projektovala je antifašističke spomenike, stambene objekte ali i hotele. Naime, njen rad je ušao u centar pažnje nakon što je pobedila na konkursu za dizajn Hotela Podgorica (1964-1967) u glavnom gradu Crne Gore (naslovna fotografija), a kasnije i Hotela Zlatibor (1979-1981). Od radova se posebno izdvajaju i stambena zgrada u Petrovcu (1967), Autobuska stanica u Podgorici (1968) kao i Spomenik palim borcima na Barutani (1980).

Spomenik palim borcima na Barutani; Foto: Luka Bošković / APSS Institute
Projekat spomenika na Barutani; Foto: APSS Institute

Najmlađi laureat

Svetlana Kana Radević bila je najmlađi (29) laureat prestižne Borbine nagrade za arhitekturu, 1969. godine. Ona je jedini arhitekta iz Crne Gore i jedina žena arhitekta dobitnik ovog najvećeg arhitektonskog priznanja u tadašnjoj Jugoslaviji.

Autobuska stanica Podgorica; Foto: APSS Institute

Bijenale od 22. maja

Rad Svetlane Kane Radević bio je predstavljen u okviru izložbe o jugoslovenskoj arhitekturi u čuvenom Muzeju moderne umetnosti u u Njujorku. Sada će njen stvaralački opus biti predstavljen i na Bijenalu u Veneciji, koji će nakon prošlogodišnjeg otkazivanja biti održan od 22. maja do 21. novembra 2021. godine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    fantastična žena prerano nas napustila, upečatljiva, kvalitetna moderna arhitektura sa velikim umetničkim i ličnim pečatom! ovo danas je dno u svakom smislu za njen rad fast fud!

  2. Bole

    Svako Kanino delo je spomenik struke i talenta. Ne znam za ostale, ali hotel Zlatibor u Užicu, baš sada, doživljava metamorfozu u SRANJE.

Оставите одговор

Obavezna polja *