Banke i krediti, Građevinarstvo

Povoljni krediti za zamenu prozora i izolaciju kuće

Građani koji žele da postave izolaciju na kući ili da promene stolariju da bi smanjili energetsku potrošnju moći će da dobiju subvencionisane kredite pošto će Vlada Srbije na predlog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja naredne nedelje usvojiti program unapređenja energetske efikasnosti.

Zbog velikih troškova za promenu prozora i za izolaciju u domaćinstvu, a radi povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, Ministarstvo životne sredine je za subvencionisanje opredelilo 300 miliona dinara.

– Zahvaljujući tim sredstvima građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisani kredit kod kojeg deo od ukupne kamate plaća država za adaptaciju kuće u kojoj žive radi uštede energije i smanjenja troškova života. Čim se usvoji program, biće raspisan javni poziv bankama da se uključe u taj posao. I za same banke je ovo stimulativno – kažu za “Blic” u ovom ministarstvu.

Pored novca namenjenog za subvencionisanje kredita, ovim programom jedna milijarda dinara će biti opredeljena za adaptaciju javnih objekata – škola, domova zdravlja…

– Cilj programa je finansijska podrška za poboljšanje energetske efikasnosti da bi se smanjilo rasipanje energije. Drugi cilj je angažovanje što većeg broja domaćih malih i srednjih preduzeća. Sredstva će se bespovratno dodeljivati opštinama, gradovima i javnim preduzećima za izolaciju, zamenu spoljašnje stolarije, dotrajalog sistema grejanja… – kažu u ministarstvu.

Realizacija posla počeće u martu, odnosno pošto ministarstvo raspiše javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava.

(Blic)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *