Fasada zgrade u Minhenu obložena HexChar bio-oblogoma; Foto: Made of Air
Materijali

10 materijala koji bi mogli da promene način na koji gradimo

Upoznajemo vas sa obećavajućim novim građevinskim materijalima, uključujući plastiku koja je čvršća od čelika i 3D štampane stubove od pečuraka.

Istraživači širom sveta konstantno razvijaju materijale koji imaju ili bolje karakteristike ili manji uticaj na životnu sredinu – a idealno bi bilo da imaju i jedno i drugo.

U bliskoj budućnosti, prirodni materijali, uključujući konoplju i micelijum, kao i sintetički, poput ugljeničnih vlakana i plastike visokih performansi, mogli bi da igraju mnogo veću ulogu u procesu izgradnje.

U prilog tome govore i ovih deset inovativnih novih materijala koje vam ovom prilikom predstavljamo.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Bio-obloge

Nemački startap Made of Air proizvodi bioplastiku iz šumskog i poljoprivrednog otpada koji sekvestrira ugljenik i može se koristiti za pravljenje različitih elemenata, uključujući i obloge, rekli su iz kompanije za Dezeen.

Šestougaoni paneli nazvani HexChar napravljeni su upravo od ove bioplastike i postavljeni u Audijevom prodajnom objektu u Minhenu tokom prošle godine i to je prvi primer primene ovog materijal u zgradi.

HexChar bio-obloge; Foto: Made of Air

 

Beton ojačan karbonskim vlaknima

Ovaj novorazvijeni tip betona ojačan je snopom od ugljeničnih vlakana, te je za konstrukciju iste čvrstoće u ovom slučaju potrebno manje betona.

Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Drezdenu sarađivali su sa nemačkom arhitektonskom firmom Henn na kreiranju objekta od ovog karbonskog betona, koji je nazvan The Cube (srp. Kocka).

Cube u Drezdenu biće prvi objekat sa krovom od karbonskog betona; Rendering: Iurii Vakaliuk

 

Superjaka plastika

Hemijski inženjeri sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu razvili su materijal nazvan 2DPA-1 koji karakteriše lakoća i podložnost oblikovanju kao što je slučaj sa svakom drugom plastikom, pritom da je ova plastika dvostruko čvršća od čelika.

Sintetizovan korišćenjem novog procesa polimerizacije, materijal će se prvobitno koristiti kao ultratanki premaz za povećanje izdržljivosti objekta, sa idejom da jednog dana postane strukturalni materijal za ojačanje zgrada.

Plastični materijal 2DPA-1; Foto: MIT

 

3D štampani micelijum

Postoji mnogo načina da se micelijum, vegetativni deo gljiva, koristi u izgradnji. Jedna od metoda je 3D štampani micelijum koji je razvio Blast Studio i kojom je uspelo kreiranje stuba visokog dva metra, a koji se može koristiti kao nosivi arhitektonski element.

Stub od 3D štampanog micelijuma; Foto: Blast Studio

 

Armatura od konoplje

Armatura od konoplje je trenutno u razvojnom procesu na američkom Politehničkom institutu Rensselaer. Cilj kreiranja ovog materijala je da se stvori jeftina, niskougljenična alternativa standardnoj čeličnoj armaturi.

Na ovaj način se može izbeći i problem korozije, te se produžiti životni vek betonskih konstrukcija.

Armatura od konoplje; Foto: Rensselaer Polytechnic Institute

 

Carbicrete metod sa smanjenom količinom ugljenika

Kanadska kompanija Carbicrete razvila je metodu kojom je moguće smanjenje ugljenika iz betona.

Naime, umesto cementa na bazi kalcijuma, koji emituje velike količine CO2, Carbicrete se oslanja na otpadnu šljaku iz industrijskog čelika, koja se skuplja u industrijskim postrojenjima.

Ovakav metod je već primenjen za izgradnju betonskih zidanih jedinica i prefabrikovanih panela.

Carbicrete se oslanja na otpadnu šljaku iz industrijskog čelika; Foto: Carbicrete

 

K-Briq opeka od građevinskog otpada

Ovaj materijal izumela je profesorka Gabriela Medero sa Univerziteta Heriot-Watt u Edinburgu i lansirala kroz svoju startap kompaniju Kenoteq.

Ova opeka je u 90% svog sastava napravljena od građevinskog otpada i ne peče se. Ova niskougljenična alternativa konvencionalnoj cigli već je dostupna za poručivanje u standardnim bojama ili bojama po porudžbini.

Gabriela Medero sa svojim inovativnim proizvodom; Foto: Kenoteq

 

Iverica od ljuske krompira

Dizajneri iz Londona, Rovan Minkli i Robert Nikol, kreirali su ovu ekološki prihvatljivu alternativu za materijale poput iverice i MDF-a.

Nazvan Chip[s] Board, materijal je napravljen od ljuske krompira, bez primene formaldehida i drugih toksičnih smola, a autori tvrde da se može koristiti kao efikasan građevinski materijal.

Ovaj materijal je napravljen od ljuske krompira; Foto: Chip[s] Board

Green Charcoal lufa opeka

Indijska škola za dizajn i inovacije u Mumbaiju razvila je ovu bio-opeku koja se pravi od zemlje, cementa, drvenog uglja i organskih lufa vlakana, odnosno biljke koja se koristi za proizvodnju sunđera za kupanje.

Prirodne praznine u vlaknastoj mreži lufe omogućavaju da opeke postanu i stanište za životinjski i biljni svet i tako se poveća biodiverzitet gradova.

Ove opeke mogu postanu i stanište za životinjski i biljni svet; Foto: ISDI School of Design & Innovation

 

Građevinske ploče od otpadnog papira

Građevinske ploče firme Honext napravljene su od papira koji je već prošao kroz nekoliko ciklusa ponovne upotrebe, što znali da su preostala celulozna vlakna prekratka da bi se ponovo međusobno vezala i kreirala papir.

Honext u  svom proizvodu meša celulozna vlakna sa vodom i enzimima kako bi kreirali ploče koje se mogu koristiti za oblaganja u enterijeru ili unutrašnje pregrade.

Građevinske ploče firme Honext; Foto: Honext

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *