Foto: Takuji Shimmura
Svetski projekti

Ovako (dobro) izgleda Nacionalna biblioteka Francuske nakon 15 godina renoviranja

Ovaj, do juče, veliki, veličanstveni ali pohabani, rascepkani, tamni i oronuli kovčeg sa blagom sada je dobio novi identitet, prepun svetlosti.

Francuska arhitektonska praksa Bruno Gaudin Architectes završila je 15-godišnji projekat renoviranja i otvaranja za javnost odeljenja Nacionalne biblioteke Francuske u pariskoj ulici Rue de Richelieu, uključujući nove javne rute i prostore.

Završena krajem 19. veka prema projektu arhitekte Anrija Labrusta, ova biblioteka se smatra remek-delom stila Beaux-Arts, sa svojim velikim, prozračnim čitaonicama uokvirenim vitkim čeličnim stubovima i veoma dekorativnim lukovima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zgradu biblioteke projektovao je arhitekta Anri Labrust; Foto: Takuji Shimmura

Tri ustanove pod jednim krovom

Ipak, podložna segmentnom renoviranju tokom 1950-ih godina, do kraja 20. veka biblioteka je bila uveliko zastarela, a njene glavne kolekcije preseljene su na drugu bibliotečku lokaciju, zvanu Fransoa Miteran, koju je završio Dominik Pero 1995. godine.

Nakon opsežnog remonta, na lokaciji se sada nalaze čitaonice Nacionalne biblioteke Francuske, zajedno sa Bibliotekom Nacionalnog instituta za istoriju umetnosti i bibliotekom visokoškolske ustanove École Nationale des Chartes.

Bogato dekorisana soba Labrouste; Foto: Marchand Meffre

Do juče pohabani, rascepkani, tamni i oronuli kovčeg sa blagom sada je dobio nov identitet prepun svetlosti.

„Nakon petnaest godina uspeli smo da povratimo zgradu koja je sada detaljno transformisana, kako bismo uspeli da odgovorimo na savremene izazove u smislu prijema javnosti, otvaranja prema gradu i uspostavljanja konekcije sa mlađim generacijama. Ovaj, do juče, veliki, veličanstveni ali pohabani, rascepkani, tamni i oronuli kovčeg sa blagom sada je dobio novi identitet, prepun svetlosti“, rekli su za Dezeen iz Bruno Gaudin Architectes.

Kako bi biblioteka sve vreme rekonstrukcije ostala otvorena, radovi su bili podeljeni u dve faze, pri čemu je prva faza projekta bila završena 2016. godine i bila je fokusirana na rekonfiguraciju cirkulacije ispred zgrade duž ulice Richelieu.

Osa usredsređena oko velike sale

Prateći ovu strategiju, nedavno završena druga faza je stvorila potpuno novi ulaz i uređeno dvorište duž ulice Vivienne, transformišući nekada zatvorene zadnje fasade objekta u novo, otvoreno pročelje.

Sada, dva uspostavljena ulaza u biblioteku stvaraju osu istok-zapad koja je usredsređena oko velike sale biblioteke, gde je primenjena savremena obnova, akcentovana zamenom glavnog stepeništa velikim aluminijumskim spiralnim stepenicama.

Glavno stepeništa zamenjeno je velikim aluminijumskim spiralnim stepenicama; Foto: Takuji Shimmura

Nove police i reflektujući svetlosni elementi podržavaju zakrivljenost prostorije i odražavaju okolne gomile knjiga.

Na severoistoku objekta, Ovalna soba sadrži jedinu besplatnu čitaonicu u biblioteci i obnovljena je dodavanjem novih polica i reflektujućim svetlosnim elementima, koji podržavaju zakrivljenost prostorije i odražavaju okolne gomile knjiga.

Zbog svog statusa kulturnog nasleđa, bogato dekorisana Labrouste soba na zapadu bila je predmet konvencionalnijeg projekta restauracije koji je izveo arhitekta specijalizovan za istorijske spomenike Žan-Fransoa Lanjo.

Staklena galerija za iznenađujući pogled

Na prvom spratu, istočni i zapadni deo lokaliteta povezani su novom „staklenom galerijom“, odnosno zastakljenim hodnikom, koji ima i stakleni pod te se omogućava pogled preko krova. Ovaj hodnik vodi do novog muzejskog prostora i odeljenja za novčiće, medalje i antikvitete.

„Staklena galerija pruža pogled na krov i nebo, sa iznenađujućim pogledom na kupole hale Labrouste“, rekli su iz firme Bruno Gaudin Architectes.

Istočni i zapadni deo lokaliteta povezani su zastakljenim hodnikom; Foto: Marchand Meffre

Radovi su podrazumevali i promene na pomoćnim prostorima, uključujući kreiranje novog i restauiranje starog arhivskog skladišta.

Transparentni stakleni podovi galerije omogućavaju prodiranje svetlosti nadole, naglašavajući prelepu vertikalnost rotonde stepeništa.

Radovi su podrazumevali i promene na pomoćnim prostorima, onim „iza kulisa“, uključujući kreiranje novog i restauiranje starog arhivskog skladišta, a uspostavljeni su i prozračni prostori za osoblje u potkrovlju biblioteke.

Novoprojektovano arhivsko skladište; Foto: Takuji Shimmura

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova nivoa 3 na prvoj visokoj etaži
Osnova nivoa 3 na prvoj visokoj etaži
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *