Nacionalna biblioteka u Francuskoj; Foto: Takuji Shimmura / BnF
Svetski projekti

Kako izgleda biblioteka u Parizu nakon 10 godina renoviranja

Autentičan duh prostora je zadržan ali je sve skrojeno za posetioca 21. veka.

Desetogodišnja transformacija 300 godina stare Nacionalne biblioteke Francuske u Parizu, podrazumevala je opsežne radove: od restauracije fasade, preko pravljenja unutrašnje bašte, obnavljanje instalacija pa sve do kreiranja novih sadržaja za posetioce.

Kada bude bila otvorena za javnost, posetioci će u Biblioteku moći da uđu preko pristupne zone koja vodi od Luvra do Opere. Dva ulaza objekta iz ulice Vivienne i ulice Richelieu trebalo bi da postanu nove centralne tačke grada, sa kojih će se prolaznici pozivati da otkriju unutrašnjost ovog izuzetnog nasleđa u srcu Pariza.

Foto: Takuji Shimmura / BnF

Nakon renoviranja u novoj biblioteci će se čuvati više od 20 miliona dokumenata.

Radovi na renoviranju biblioteke jedni su od najvećih projekata koji su vođeni od strane francuskog Ministarstva za kulturu i komunikacije, u saradnji sa Ministrstvom za nacionalno obrazovanje, visoko obrazovanje i istraživanja.

Projekat renoviranja sproveli su arhitekte iz Atelier Bruno Gaudin, u saradnji sa EGIS, CASSO i 8’18.

Foto: Takuji Shimmura / BnF

Standardi za bezbednost i pristupačnost

Ova monumentalna struktura je renovirana na način da se adekvatno sačuvaju istorijske zbirke, uz održavanje međunarodnih standarda za bezbednost i pristupačnost, a nakon renoviranja u novoj biblioteci će se čuvati više od 20 miliona dokumenata.

Foto: Takuji Shimmura / BnF

30.000 kvadrata pod obnovom

Od ukupno 58.000 kvadrata, desetogodišnjim projektom renoviranja obuhvaćeno je 30.000 kvadrata objekta.

Prva faza radova, koja se odvijala od 2011. do 2016.godine, obuhvatala je renoviranje polovine zgrade koja se nalazi duž Rue de Richelieu i u ovom prostoru su organizovani izložbeni prostori, knjižara, kafić, prostori za edukaciju i komercijalne prodavnice.

Od 2017. do 2021.godine obavljeni su radovi na drugoj polovini zgrade, koja se nalazi duž Rue Vivienne i koja obuhvata galeriju Mazarine, takozvanu Ovalnu sobu, King’s Cabinet, Vivienne garden i muzejski prostor.

Foto: Takuji Shimmura / BnF

Očekuje se da će biblioteka biti otvorena za javnost u leto 2022. godine, piše ArchDaily.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *