Centar Dobriča prema zamisli beogradskih arhitekata; Vizuelizacija: Zabriskie
Urbanizam

Zabriskie osmislio projekat urbane revitalizacije centra grada u Bugarskoj

Projektom su aktivirani urbani džepovi, izvršeno je spajanje javnog sadržaja u koherentnu celinu, dok je uređenje bilo inspirisano lokalnom kulturom i pejzažom.

Renomirani beogradski arhitektonski studio Zabriskie osvojio je ovog meseca četvrto mesto na međunarodnom konkursu za uređenje centra Dobriča, jedinstvenog ravničarskog grada u Bugarskoj.

Četvrtoplasirani projekat autorski potpisuje tim koji su sačinjavali arhitekti Fedor Jurić, Ivan Šuić i  Stefan Nešić, uz konsultante Milku Gnjato i Miloša Stankovića, kao i saradnika Danila Ćorkovića.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Centar grada Dobriča; Vizuelizacija: Zabriskie

Turizam kao generator ekonomskog razvoja

Dobrič je grad u ravnici severoistočne Bugarske, koji je jedinstven po disproporcionalno velikom broju kulturnih ustanova i institucija u odnosu na broj stanovnika.

U ovakvim okolnostima, turizam se nameće kao idealna prilika za oživljavanje i dopunu kulturnog sadržaja, kao generator lokalnog ekonomskog razvoja i dela strateškog pozicioniranja grada na regionalnoj i nacionalnoj mapi.

Svoju strategiju beogradski arhitekti su sproveli kroz tri jedinstvena principa.

To je ujedno i prepoznato kroz zvanični strateški plan grada, koji predviđa da turizam postane jedan od primarnih izvora prihoda, posle agrokulture i industrije, kažu iz studija Zabriskie za naš portal.

Svoju strategiju beogradski arhitekti su sproveli kroz 3 jedinstvena principa: aktiviranje urbanih džepova (1), „Connecting the dots“ – spajanje javnog sadržaja u koherentnu celinu (2) i uređenje inspirisano lokalnom kulturom i pejzažom (3).

Urbani džepovi

Aktiviranje urbanih džepova

Jedna od karakteristika grada su napušteni pasaži, u kojima su autori prepoznali potencijal da se tematizuju sa raznovrsnim sadržajima, kako bi postali integrisani deo svakodnevnog života građana.

„Tema svakog pasaža je pažljivo odabrana naspram potencijala postojećeg prostora, interesnih grupa i neposrednog okruženja“ – objašnjavaju iz studija Zabriskie za Gradnju.

Napušteni pasaži tematizovani su raznovrsnim sadržajima; Vizuelizacija: Zabriskie

Connecting the dots

Inspirisani idejom da je Dobrič veza između Rusije i Turske, arhitekti su predložili sličnu internu vezu koja spaja i objedinjuje čitav sadržaj i identitet grada.

Nadovezujući se na dokument od strategiji razvoja kulture u Dobrič regionu, predložene su 4 jedinstvene turističke rute, koje istovremeno mogu biti od značaja i za lokalce:

  • Urbano hodočašće – ruta koja spaja sve crkve i džamije
  • Etno ruta – koja u sebi obuhvata i druge sadržaje kulture
  • Edukativna ruta
  • Urbani život – spaja pasaže sa kulinarskim, vinskim ili kreativnim događajima

Sve rute su integrisane kroz partnerno uređenje, omogućivši laku orijentaciju i jasnu destinaciju.

Četiri predložene turističke rute

Uređenje inspirisano lokalnom kulturom i pejzažom

Postojeći predimenzionisani glavni trg beogradski arhitekti su interpretirali kao otvorenu urbanu livadu koju je potrebno aktivirati.

Sa time na umu, nova šema raspodele sadržaja je inspirisana logikom parcelacije njiva u okolnom pejzažu, čime pruža jedinstveno hiperlokalno iskustvo koje je karakteristično za region.

Glavni trg arhitekti su interpretirali kao otvorenu urbanu livadu; Vizuelizacija: Zabriskie

Zelena strategija za racionalizaciju troškova

Postojeće stanje je obeleženo prekomernim popločanjem, toplotnim ostrvima, velikim opterećenjem na infastrukturu i neprijatnom mikro-klimom za boravak.

Korišćenjem lokalnog rastinja umesto trave, odabirom vodopropusnog popločanja, te sadnjom zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom arhitekti planiraju smanjene troškova održavanja i utroška vode do 40% i značajno manje opterećenje gradske infrastrutkture kišnicom.

„Dodatni benefit je sadnja 85 novih stabala i uvođenje 7.215 m2 novih zelenih površina, čime smo ujedno i stvorili prijatan ambijent za boravak prolaznika, turista i građana“ – kažu na kraju iz studija Zabriskie.

Dodatni benefit je sadnja 85 novih stabala i uvođenje 7.215 kvadratnih metara novih zelenih površina; Vizuelizacija: Zabriskie

Grafički prilozi

Urbani džepovi
Urbani džepovi
Turističke putanje
Turističke putanje
Četiri predložene turističke rute
Četiri predložene turističke rute

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *