Urbanizam

Kako Minecraft pomaže u projektovanju javnih površina

Projekat Blok po blok koji finansira UN, uključuje saradnju s Mojangom, firmom koja je napravila hit igru Minecraft.

Svedoci smo stalnog preispitivanja da li su, i koliko, video-igre štetne. Naš stav je da ne samo da nisu štetne već upravo suprotno – da su korisne i za pojedinca, a samim tim i za celo društvo. O pozitivnom uticaju na ličnost igrača ćemo nekom drugom prilikom, a ovaj zanimljiv primer koji nam stiže iz Afrike pokazaće nam kako zabavno parče softvera može biti korisno i za razvoj društva.

Glas javnosti čuje se na jedan artikulisan način jer ideje prezentovane u Minecraftu deluju dovoljno realistično i stručno.

 

Minecraft je veoma popularna video-igra u kojem igrač može da sagradi sve što mu padne na pamet pomoću blokova. Upravo ova graditeljska sposobnost miliona dece širom sveta pozitivno je iskorišćena u zemljama u razvoju gde igrači uz pomoć Minecrafta kreiraju javne površine u svojim sredinama. Lokalne vlasti bile su bile zadivljene kako devojke i dečaci iz siromašnih kvartova planiraju urbane prostore poput arhitekata, piše Dezeen.

Projekat u Somaliji sa rešenjem u Minecraftu

Virtuelno građenje

Od 2012 godine, UN-Habitat, agencija za održivi urbani razvoj u okviru Ujedinjenih nacija, podstiče zajednice širom sveta – posebno decu i žene koje žive u favelama – da osmišljavaju svoje javne prostore. Inicijativa je doprla do 25 zemalja pa su zemlje kao što su Kenija, Peru, Haiti i Nepal samo neke od država u kojima su izgrađeni prostori u okviru projekta Blok po blok.

Program Blok po blok realizuje se u radionicama sa po 30 do 50 ljudi koji žive i rade oko javnih prostora koji su predviđeni za preuređenje. Rad je organizovan u grupama od po 3 do 4 osobe koji se uče kako virtuelno graditi u Minecraftu. Pošto se stariji sugrađani slabije snalaze sa kompjuterima, mlađi članovi grupe su tu da ih poduče – čime se podstiče i međugeneracijska saradnja i povezivanje.

Pošto se zajednički osmisli rešenje u Minecraftu, ono se predstavlja lokalnoj upravi, urbanistima i arhitektama koji će biti zaduženi da te zamisli sprovedu u delo. Na ovaj način glas javnosti čuje se na jedan artikulisan način jer ideje prezentovane u Minecraftu deluju sasvim realistično i stručno što možete i sami videti na priloženim slikama.

Od Palestine do Kosova

Nedavno je organizovana radionica u Hanoju gde je grupa tinejdžerki koristeći Minecraft osmislila ideju za poboljšanje bezbednosti u njihovoj lokalnoj zajednici. U Palestini, 50 klinaca je osmislilo park u Istočnom Jerusalimu dok je na Kosovu stara pijaca preuređena u javni prostor na osnovu skice iz ove popularne video-igre.

Minecraft je sa 122 miliona prodatih kopija druga najprodavanija igra svih vremena. Iako je izašla još 2011. godine, igra ne pokazuje znake pada prodaje ili zainteresovanosti igrača širom sveta. Ovaj ogroman potencijal osetio i Microsoft koji je kompaniju Mojang kupio 2014. godine za 2,5 milijardi dolara. Igrači u Minecraftu prave građevine od blokova po slobodnom nahođenju, a neke od zanimljivih primera građevina možete videti ovde.

Foto: via Block by Block

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *