Enterijeri, Izdvojeno

Renoviranje stare kuće s akcentom na rasvetu i spiralno stepenište

Plemeniti materijali skinuti sa svojih originalnih pozicija ali su iskorišćeni na drugim mestima u ovoj velelepnoj kući.

Po projektu biroa Amin Taha Architects, kuća u Londonu iz 1950. godine doživela je totalnu transformaciju. Iako je sačuvan originalan raspored prostorija, enterijer je prilagođen savremenom vremenu ali i petočlanoj porodici koja je želela prostor otvorenog plana. Kuća je renovirana tako da bolje iskorišćava njeno spiralno stepenište, a sve to je dodatno naglašeno novom rasvetom.

Delovi zidova i podova su u ručno rađenom pikovanom kamenu. Ne možemo ni da pretpostavimo koliko taj rad košta u Londonu…

 

Iako je eksterijer kuće pretrpeo minimalne promene, unutar prostora se intervenisalo maksimalno. Međutim, zanimljiv je podatak da su plemeniti materijali kao što su travertin ili mesing zadržani i primenjeni na novom mestu. Tako je travertin, koji je nekada bio na podu, sada primenjen i na zidovima.

U enterijer su unešeni i novi materijali, a najdominatnije je prisustvo drveta trešnje koje se odlično uklopilo sa bojom i teksturom travertina. Trešnjom su obložene velike površine kao i što je ovaj pokretni plakar (slika ispod) koji može da deli prostor na različite načine.

Centralni deo kuće je spiralno stepenište u kamenu kojem je uklonjena ograda, a potom je dodata mreža koja čini kretanje među spratovima bezbednih i pritom deluju lagano.

Stepenište je akcentovano linijskom rasvetom koja nije nametljiva ali, opet, diskretno radi svoj posao. To je odlika svih kvalitetnih rasvetnih tela u svedenim enterijerima.

Kuhinja je takođe urađena u drvetu trešnje, a mesing je iskorišćen za pravljenje radne ploče. Ova dva materijala se koloritno odlično slažu što možete videti na slici ispod.

Delovi zidova i podova su u ručno rađenom pikovanom kamenu. Ne možemo ni da pretpostavimo koliko taj rad košta u Londonu…

Foto: via Amin Taha Architects

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *