Arhitektura

Ogromni čelični prsten u slavu veličanstvene istorije jednog naroda

Struktura Iron Ring, postavljena delimično iznad površine vode, simbolizuje nestabilnost kraljevske krune kroz vekove.

Londonska firma George King Architects (GKA) predstavila je projekat čelične skulpture, prečnika 30 metara, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini zamka Flint u Velsu. Masivna struktura služiće i kao konzolna pasarela koja na visini od sedam metara lebdi iznad površine vode. Ideja je da Iron Ring bude završen 2018. godine kako bi doprineo povećanju zainteresovanosti za zamak koji je nedavno renoviran.

Na unutrašnjoj strani prstena, duž staze, ispisan je citat iz Šekspirovog dela o Ričardu II.

 

Izbalansirana kružna struktura jednim delom je ukopana u zemlju, na mestu gde je prema predanju kruna famozno prešla iz jedne dinastije u drugu. Na tom mestu odigrao se čuveni događaj, koji je oblikovao istoriju Britanije i cele Evrope, odnosno predaja krune Ričarda II Henriju IV, piše Designboom.

Drevna relikvija

Gledajući iz daljine, upečatljiva forma prstena delovaće kao džinovska, drevna relikvija. Impozantnu pojavu Iron Ringa dopuniće i LED rasveta, tako da se pretpostavlja da će struktura brzo postati prepoznatljiv orijentir ovog područja.

Blago nagnuta staza prstena izdiže se u delu koji lebdi nad vodom, pružajući pogled na ušće i zamak.

Šekspirovi citati

Na unutrašnjoj strani prstena, duž staze, ispisan je citat iz Šekspirovog dela o Ričardu II. S druge strane ispisana su imena i odredišta drugih zamkova, tako da prsten predstavlja i neki vid džinovskog putokaza.

Detalj prstena
Osnova i izgledi prstena

Rendering: GKA

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *