Arhitektura, Izdvojeno

Pasarelom do ruševina zamka legendarnog kralja Artura

Konstrukcija novog pešačkog mosta biće luk na tri zgloba, odnosno, biće sastavljen od dve konzole koje će spajati u sredini.

Legenda kaže da je King Artur rođen u zamku Titagel u blizini Korvola u Engleskoj. Kako bi se posetiocima omogućio pristup ovom istorijskom mestu, organizacija English Heritage raspisala je konkurs za idejno rešenje pasarele koje bi trebalo da bude u duhu ove mistične lokacije na kojoj se od zamka mogu još jedino videti ruševine iz srednjeg veka.

pasarela-kralj-artur-04

Pobedično rešenje potpisuju biroi Ney & Partners i William Matthews Associates koji su osmislili elegantni most duboko fundiran u ovo mistično mesto. Naime, konstrukciju mosta čine dve nezavisne konzole koje se dodiruju u sredini. Ovo je klasičan primer konstrukcije luka na tri zgloba koja se koriste za premošćavanje većih raspona.

pasarela-kralj-artur-03

Naš projekat baziran je na jednostavnom konceptu: da se obnovi veza koja je nekada postojala i da se popuni praznina.

– navode u birou William Matthews Associates.

Prostor između dve konzole simbolizuje prelazak između prošlosti i sadašnjosti, realnosti i legende, poznatog i nepoznatog, dodaje se još u saopštenju, a prenosi Inhabitat.

pasarela-kralj-artur-05

Kako novode u birou Ney & Partners, materijal od kojeg će se graditi most biće „jednostavan, izdržljiv i prikladan lokaciji“. Pasarela Tintagel Castle gradiće se od čelika, škriljaca i hrasta.

pasarela-kralj-artur-06

Most bi trebao da bude završen do 2019. godine.

pasarela-kralj-artur-02

Pogledajte još zanimljivih rešenja pasarela.

Foto: Ney & Partners/William Matthews Associates/Hayes Davidson/Emily Whitfield-Wicks

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *