Arhitektura

Olimpijske igre mogle bi se održavati i na plutajućim platformama?

Ovaj projekat rešava problem održavanja sportskih događaja tokom Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu koji je jedan od gradova kandidata.

Arhitektonska firma ANSKA preuzela je na sebe zadatak da osmisli alternativno rešenje za održavanje sportskih događaja. Pošto je organizacija Igara izuzetan skup sport, pre svega zbog izgradnje novih objekata, oni su osmislili plutajuće platforme koje bi se postavljale na vodene površine čime se skupoceno zemljište u Parizu ne bi zauzimalo.

Jednom kada se Igre završe, ove modularne platforme se mogu rastaviti i odneti na drugo mesto.

Ovo rešenje ima još nekih prednosti: akcenat se stavlja na vodene površine koje su pravi magnet za turiste. Plutajuće platforme instalirale bi se na reci Seni ali bi se isto tako postavljale i u pariskim predgrađima, industrijskim zonama i i bilo gde drugde gde ima vode, piše ArchDaily.

Na svakom Spotu bi se organizovali različiti programi tokom Olimpijskih igara. Jedni bi bili pozornica za sportske manifestacije ili mini-koncerte, dok bi drugi služili kao prostor za postavlajnje info centara ili privremenih izložbi.

U zavisnosti od širine reke u određenoj zoni toka, neki od Spotova bi bili odvojeni od obale i delovali bi poput malih ostrva.

Tokom 130. Međunarodnog zasedanja Olimpijske komisije u Limi, koje će se održati 13. septembra 2017. godine biće odlučeno u kom će se gradu održati Olimpijske igre 2024. Osim Pariza, kandidati su Los Anđeles i Budimpešta. Ukoliko Pariz pobedi, verovatno ćemo biti u prilici da vidimo ove zanimljive plutajuće platforme u realizovanoj formi.

Foto: ANSKA

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *