Aktuelno

Istraživanje pokazalo: Arhitektice imaju manju platu od muških kolega

Statistika je pokazala i da su najniže plate arhitekata u Istočnoj Evropi i Africi.

Prema najnovijem istraživanju zarada koje je sproveo Clear Egde 3D, arhitekte i građevinci koji rade u Severnoj Americi zarađuju više od svojih kolega u Evropi. Istraživanje je pokazalo da 32% arhitekata i građevinaca u SAD i Kanadi zaradi više od od 100.000 dolara godišnje. Tu sumu u Zapadnoj Evropi zaradi 9% kolega, dok u Istočnoj Evropi nema nikoga ko prima toliki iznos, piše Dezeen.

Plate arhitekata u svetu

Po ovom istaživanju, u Istočnoj Evropi velika većina kolega zarađuje manje od 50.000 dolara godišnje. Bilo bi interesantno videti statistiku za Srbiju, gde je i deset puta manji iznos nedostižan san

Povezano: Koliko zarađuju arhitektonske firme u SAD

U izveštaju se pominje i podatak da postoji značajna razlika u zaradama između polova. Muškarci arhitekte i građevinci imaju 7% veću platu od žena.

Odnos plata među polovima

Međutim, istraživanje takođe ukazuje da su žene školovanije od muškaraca. Njih 58% ima četvorogodišnju diplomu, a muškaraci 54%.

Ostatak rezultata istraživanja pokazuje da uprkos rastu u AEC industriji, više od trećine radnika nije dobilo povećanje plate u 2016. godini. Međutim, 40% onih koji su dobili povećanje, prima platu veću za 3 do 15 posto.

Više od 6.500 vlasnika arhitektonskih i građevinskih firmi pozvano je da učestvuje u ovom istraživanju kojem se odazavalo 67% firmi iz SAD, dok samo 14 posto iz Evrope.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *