Aktuelno

Letnje škola arhitekture u Baču 2017.

Letnja škola održaće se od nedelje, 30. jula i trajaće do 5. avgusta 2017.

Osmu godinu za redom udruženje Grupa Arhitekata iz Beograda organizuje Letnju školu arhitekture u Baču. Tema ovogodišnje škole je Popisivanje, katalogiziranje i praćenje arhitektonskih objekata i nepokretnog nasleđa.

Letnja škola kao vid edukacije podstiče multidisciplinarnu i međunarodnu saradnju, bavi se pitanjima implementacije i praćenja projekata zaštite nasleđa u okviru lokalnog, regionalnog i evropskog okvira.

Program

Letnja škola održaće se od nedelje, 30. jula i trajaće do 5. avgusta 2017. Program Škole podeljen je na dva modula. Moduli se fokusiraju na raznovrsnu arhitekturu i spomenike Vojvodine – stambene objekte od zemljanih materijala, ćerpiča i naboja, kao i tradicionalnih metoda građenja.

Modul 1: Inventar i upravljanje kulturnim nasleđem – Platforma Arhes

Ovaj modul počinje 30. jula i trajaće tri dana. Cilj radionice je predstavljanje platforme Arches za inventar i upravljanje kulturnim nasleđem, sa postavljanjem i testiranjem HIP aplikacije. Učesnici će prikupljati podatke na licu mesta, diskutovati i razvijati bazu podataka, vežbati korišćenje platforme i testirati potencijalnu nadogradnju aplikacije.

Modul 2: 3D skeniranje i fotogrametrija

Ovaj modul počinje 2. avgusta i trajaće tri dana. Modul se sastoji od teorijskog dela koji uključuje: Uvod u 3D skeniranje pomoću fotogrametrije, objašnjenje kompletnog toka rada od fotografisanja i obrade do konačne analize mreža i stvaranja preseka i osnova. Praktični deo uključuje: snimanje fotografija i merenja – objašnjenje tehnike i podešavanja fotoaparata na praktičnom primeru, obrada fotografija – kreiranje 3D podataka (oblaci tačaka, triangulacije i tekstura) koristeći Agisoft Photoscan; Skaliranje i poravnavanje 3D podataka koristeći Cloud Compare; kreiranje osnova,preseka i nadmorskih visina koristeći Rhino; Praktikujući 3D skeniranje i 3D obradu podataka na primerima iz stvarnog okruženja sa uputstvima.

Tutori: Ing.arh. Ivan Málek, Pixelated Vertex, Ing. Ivan Vukdragović, Dipl. Ing. Arh. Dragana Petrović, Grupa arhitekata; Dipl. Ing. Arh. Jelica Jovanović, Grupa arhitekata; Mag. Arh. Jan Pernecky, rese-arch

Jezik letnje škole je engleski.

Poziv je otvoren za međunarodne i domaće učesnike: profesionalce i studente arhitekture, tehnologije, građevinarstva, održive gradnje, građevinske fizike, arhitektonske konzervacije i istorije umetnosti, kao i za entuzijaste u srodnim oblastima.

Više informacija pronađite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *