Arhitektura

Živite besplatno dve godine u Japanu testirajući prototip ove prefabrikovane kuće

Za stanovanje bez kirije mogu se svi prijaviti osobe sa svih meridijana pod uslovom da tečno govore japanski jezik.

Japanska dizajnerska firma Muji predstavila je prototip svoje nove prefabrikovane kuće, nazvane Window House koja je izgrađena u japanskom primorskom gradu Kamakura. Kako bi se testirala funkcionalnost života u ovoj kući, organizovan je konkurs nakon kojeg će izabrana osoba, zajedno sa svojom porodicom, živeti u kući dve godine. I to potpuno besplatno!

Nema besplatnog ručka

Naravno, besplatni ručak ne postoji nigde pa ni u Japanu. U zamenu za besplatan boravak, stanari će morati da u određenim vremenskim intervalima podnose izveštaj o iskustvu stanovanja u Window House, piše Dezeen. Šta im se dopada, šta im se ne dopada, kako su spavali, kako im odgovara raspored prostorija, da li ima dovoljno svetla, da li je hladno, da li je toplo – ovo sve treba da se nađe u raportima koje šalju u skladu sa zacrtanim rasporedom.

Zbog čega oni sve ovo rade? Sa svojom površinom od 80 kvadratnih metara Window House je najveća prefabrikovana kuća koju je firma Muji do sada osmislila. Oni žele da dobiju realne povratne informacije o životu u prototipu kuće kako bi mogli da unaprede njen konačni model.

Ono što je karakteristično za Window House jeste da sa sve četiri strane ima prozore bez okvira koji naglašavaju svoje nepravilne i različite veličine.

Ukoliko nakon dvogodišnjeg testiranja prototip ispuni predviđena očekivanja, Window House će se u ponudi naći u različitim površinama: sa osnovom od 6×7 i 7×10 metara.

Info: Muji

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *