Izdvojeno, Svetski projekti

Štala napravljena na kući od upotrebljenih železničkih pragova

Iako se staje uglavnom postavljaju što dalje od kuće, arhitektonski biro CC Arquitectos isprojektovao je hacijendu u kojoj su konji smešteni odmah iznad dnevne sobe.

El Mirador je kuća u Meksiku koja odmah uz glavni objekat ima podignutu otvorenu štalu koja je napravljena od recikliranih železničkih pragova. Autentični materijal, na kojem se oseća minulo vreme, poslužio je arhitektonskom timu kao inspiracija za materijalizaciju celog objekta.

stala-na-kuci-02

Hacijenda od 459 kvadrata smeštena na padinu ispod nivoa puta, pokrivena je krovnim pokrivačem koji je potpuno utapa s okolinom – vodom. Vodena površina, koju omplemenjuje čelična skupltura, nastavlja se na štalu koja je otvorena s jedne strane pružajući s puta sjajan pogled na rasne konje. Ispod štale i vodene površine nalazi se stambeni prostor, piše Dezeen.

stala-na-kuci-05

El Mirador je poluukopani objekat koji s jedne strane štiti ukućane od oštrih klimatskih uslova, dok s druge strane pruža sjajan pogled na dolinu.

stala-na-kuci-03

Svi materijali u kući su pomalo rustičnog izgleda kako bi svojim tonom i koloritom dobro uklopili sa železničkim pragovima i čeličnim gredama iskorišćenim za pravljenje štale.

stala-na-kuci-09

Topao enterijer zemljanih tonova daje ovoj kući osećaj udobnosti i raskoši.

stala-na-kuci-10  stala-na-kuci-11stala-na-kuci-07stala-na-kuci-08

stala-na-kuci-06stala-na-kuci-04

Foto: Rafael Gamo

Pogledajte i kako izgleda kuća u Novom Sadu napravljena od železničkih vagona.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *