Novootvoreni most Braila u Rumuniji; Foto: www.webuildgroup.com
Svetski projekti

Golden Gejt iz komšiluka: U Rumuniji otvoren najveći viseći most na Dunavu

Glavni kablovi dugi su 81.000 km – što se može uporediti sa dvostrukim obimom Zemlje, dok su sidreni blokovi sa 47 metara u prečniku temeljeni na 31 metar dubine.

Most Braila u Rumuniji, jedan od najvećih visećih mostova u Evropi, ujedno i najveći preko Dunava, zvanično je otvoren u četvrtak, 6. jula 2023. godine.

Konstrukcija, koja je već dobila nadimak Rumunski Golden Gejt, ima ukupnu dužinu od 1.974,3 metra, sa glavnim rasponom od 1.120 m i dva bočna raspona dužine od oko 490 i 365 metara.

Najveća rumunska infrastrukturna investicija u poslednjih 30 godina, most Braila povezuje crnomorske luke i deltu Dunava sa ostatkom zemlje i sa širom transevropskom transportnom mrežom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Most ima ukupnu dužinu od 1.974,3 metra; Foto: www.webuildgroup.com

Projektovan da traje 120 godina

Kako je navedeno na svečanom otvaranju, most Braila je treći viseći most po veličini u EU, a projektovan je da ima životni vek od 120 godina,

Radovi na njegovoj izgradnji trajali su oko pet godina, dok ažurirana vrednost projekta premašuje 500 miliona evra, od čega doprinos EU iznosi 363 miliona evra.

Most će omogućiti slobodan tranzit plovila i zameniće sporu i nepouzdanu trajektnu vezu, koja je često u prekidu tokom zime ili zbog loših vremenskih uslova, piše portal Romania Insider.

Osnovna faktografija novog mosta ; Ilustracija: www.webuildgroup.com

Sidreni blokovi sa svojih 47 metara u prečniku temeljeni su na 31 metar dubine, što su cifre sa kojima se poklapa vrlo malo mostova u svetu.

Iz Evropske komisije saopšteno je da je most pravo tehnološko čudo kada su u pitanju njegovi tornjevi i sistem sidrenja.

Glavni kablovi dugi su 81.000 km – što se može uporediti sa dvostrukim obimom Zemlje – i imaju garantovani životni vek od 120 godina.

“Sidreni blokovi sa svojih 47 m u prečniku temeljeni su na 31 m dubine, što su cifre sa kojima se poklapa vrlo malo mostova u svetu“ – rečeno je iz Evropske komisije.

Most je projektovan da traje 120 godine; Foto: www.webuildgroup.com

Završetak svih radova do kraja godine

Prema istom izvoru, procenjuje se da će oko 11.400 vozila dnevno koristiti novi most, čije otvaranje bi trebalo da skrati vreme putovanja za oko 50 minuta.

Ali iako je most otvoren za saobraćaj, radovi nisu u potpunosti završeni. Struktura mosta i delovi pristupnih saobraćajnica su u funkciji od četvrtka, dok se izgradnja preostalih pristupnih saobraćajnica očekuje do kraja 2023.

U izgradnji je učestvovalo 1.350 stručnjaka i građevinskih radnika; Foto: www.webuildgroup.com

Most je namenjen isključivo za drumski saobraćaj, uz ograničenje brzine od 80 km/sat.

Most je inače namenjen isključivo za drumski saobraćaj, uz ograničenje brzine od 80 km/sat, a ukoliko vas put ovog leta navede u ovaj deo Evrope, imajte na umu da se saobraćaj na mostu obustavlja noću, u vremenu od 21 do 6 časova, od ponedeljka do petka. Ove mere važe do 30. novembra 2023. godine.

Faktografija
naziv projekta:

Most Braila

lokacija:

Braila, Rumunija

dužina:

1.974,3 m

dizajn:

Astaldi S.p.A. i IHI Infrastructure Systems Co., Ltd.

izvođači:

Webuild S.p.A. i IHI Infrastructure Systems Co., Ltd.

početak izgradnje:

2018.

završetak izgradnje :

2023.

Upoznajte i aktuelnog svetskog rekordera:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *