Svetski projekti

Novo betonsko ruho budističkog hrama u centru Tokija

Poštujući prvobitan izgled, biro Satoru Hirota Architects uradio je obnove i proširenje budističkog hrama koji datira iz japanskog epohe Edo.

Tačna godina izgradnje hrama Tsunyuji nije poznata, ali prema istorijskim podacima zna se da je izgrađen između 1603. i 1868 godine. Tokom napada u Drugom svetskom ratu, hram je gotovo u potpunosti sravljen sa zemljom. Iako je 1949. godine delimično obnovljen, hram je tek sada dobio zasluženu rekonstrukciju, jer su u periodu obnove nakon rata za njegov oporavak korišćeni samo ograničeni resursi koji su tada bili na raspolaganju.

Tsunyuji hram 01

Nakon više od 60 godina, tim arhitekte Satoru Hirota izvršio je renoviranje stare zgrade, dodao niz novih objekata i dao novi duh oronulom hramu.

Tsunyuji hram 02

Južni deo kompleksa hrama pažljivo je obnovljen i njemu su dodate dve nove zgrade.

Tsunyuji hram 03

Novi objekat manje površine, postavljen na severozapadu, služi kao svečana sala, dok trospratna zgrada na severoistoku u prizemlju sadrži kancelarije a na spratovima su smeštajne jedinice.

Tsunyuji hram 05

Tsunyuji hram 10

Nova svečana sala trougaone osnove funkcioniše i kao trpezarija, ali se može koristiti i kao prostor za predavanje, radioice i ostale slične potrebe. Kao arhitekta ističe, ovaj prostor mogao bi da posluži i kao sklonište u slučaju prirodnih nepogoda, piše Dezeen.

Tsunyuji hram 04

Tsunyuji hram 06

Prilikom određivanja materijalizacije za nove objekte, izbor je pao na beton i naizgled ugljenisanu kedrovinu, dok su obnovljene zgrade u braon drvetu, uklopljenom s belim površinama i rustičnim crepom. Materijalizacijom je naznačena razlika između starih i novih objekata. Novi objekti svedene su forme kako bi se što bolje uklopili sa hramom Tsunyuji.

Tsunyuji hram 08

Beton je igrao značajnu ulogu i pri uređenju dvorišta hrama. U betonu je izveden ulaz u kompleks hrama, ali i za partnerno uređenje.

Tsunyuji hram 07

Tsunyuji hram 12

Tsunyuji hram 09

Tsunyuji hram 11

Foto: Satoru Hirota Architects

Pogledajte kako izgleda pravoslavna kapela oblikovana u duhu savremene arhitekture.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *