Građevinarstvo, Izdvojeno

Energetski efikasna kuća koja se greje na pelet

U okolini Minhena izgrađena je kuća koja sve svoje energetske potrebe dobija sagorevanjem visokopresovanog usitnjenog drveta.

Kuća u Dorfenu od 150 kvadrata, čiji projekat potpisuju Wolfertstetter Architekturna izgled ne deluje previše toplo pre svega zbog ogromne staklene fasade od oko 60m². Ipak, stvari stoje sasvim drugčije. Pre svega, staklena površina okrenuta je na jugozapad, odakle i dolazi najveći priliv sunčeve energije, a kao drugo, radi se o trostrukim prozorima izrađenim u kombinaciji drvo-alumijum.

kuca-pelet-nemacka-03

Zbog izolacije kamenom vunom i drvene gradnje, pri kojoj je potrošeno 90m³ građe, postignut je visok nemački standard energetske efikasnosti KFW 40. Pošto je objekat dobro izolovan, grejanje nije problem iako njemu postoji više načina za postizanje prijatne temperature. Kuća se primarno greje na pelet putrem hibridne pećke koja u isto vreme priprema toplu vodu za kuhinju i kupatila kao i za podno grejanje putem bafera. Sagorevanjem peleta, emisije CO2 i prašine znatno su niže od dopuštenih graničnih vrednosti ili praktično ne postoje. Pročitajte više o peletu.

kuca-pelet-nemacka-02

Kuća je opremljena i sa centralnim ventilacionim sistemom sa toplotnim iskorišćenjem, geotermalnom pumpom ali i sa solarnim panelima na krovu, piše ArchDaily.

kuca-pelet-nemacka-07

Što se tiče same arhitekture objekta, prizemlje je osmišljeno kao open-space bez prepreka i barijera na kojem se nalazi i kupatilo s pristupom za invalide. Na spratu je spavaći blok iz kojeg se takođe pruža sjajan pogled na dolinu zahvaljujući velikim staklenim površinama.

kuca-pelet-nemacka-08kuca-pelet-nemacka-10 kuca-pelet-nemacka-09 kuca-pelet-nemacka-04kuca-pelet-nemacka-05kuca-pelet-nemacka-06kuca-pelet-nemacka-11

Foto: Matthias Kestel

Pogledajte i kako izgleda autonomna kuća koja se greje na izmet.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dule

    A slike tehničke prostorije? 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *