Građevinarstvo

Energetski autonomna kuća koja se greje na izmet

U ovoj interesantoj kući u Engleskoj zimi se na pale grejalice! 

Teško je zamisliti neki objekat u severnoj hemisferi koji ledene dane može da prezimi bez nekog od klasičnog sistema grejanja. Međutim, ova kuća u Engleskoj ima nešto što je izdvaja od drugih: veliku termalnu masu. Naime, kuća pod imenom Cropthorne Autonomous House napravljena je korišćenjem velikih količina betona: platna su od betona (140 mm, s termo-blokovima s unutrašnje strane), podovi su od livenog betona (teški oko 50 tona po prostoriji) a tu je i stepenište koje je takođe napravljeno od betona visoke čvrstoće.

Kuća ima veliku termalnu masu, ali za razliku od starog načina zidanja ta masa nije dobijena od lokalnog kamena već od betona u debelim slojevima – objašnjava Mike Coe, vlasnik kuće.

Ovakvi objekti se veoma teško zagrevaju ali se i veoma sporo hlade. Zahvaljući odličnoj spoljnoj izolaciji, potrebne su ne dani već nedelje da se ova kuća ohladi. Zbog dobre pozicije kuće, odnosno, pozicioniranja prozora i solarnih panela na jug, objekat generiše toplotu sunčevom energijom pa sve ovo zajedno čini da kuća ne mora da se dogreva tokom cele zime.

automomna-kuca-izmet-4

Međutim, tu je još jedan vid grejanja. Kuća je opremljena Clivus Multrum toaletom koji je preko ručno rađene keramičke WC šolje povezan sa sistemom za kompostiranje u podrumu. Šolja je opremljena i ventilatorom koji sprečava vraćanje neprijatnih mirisa. Dakle, generalno gledano, što češće idete na WC to je kuća toplija…

automomna-kuca-izmet-2

Takođe, kuća ima i sistem za skupljanje kišnice koji je povezan s rezervoarima. Zahvaljujući pomenutom toaletu, ova kuća zahteva drastično manju količinu vode. Zanimljivo je da su rezervoari napravljeni od recikliranih cisterni za skladištenje soka od narandže. Naravno, voda nije za piće ali vlasnik objekta kaže da Englezi iovako više vole da piju pivo…

automomna-kuca-izmet-3

Nulti račun za grejanje!

automomna-kuca-izmet-5

Pogledajte i video i saznajte još neke detalje o ovoj kući:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *