Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Stilovi uređenja: Klasični enterijeri

Klasični enterijeri ne izlaze iz mode a uređenje u ovom stilu se zasniva na postulatima grčkog i rimskog carstva: simetrija i proporcija.

U enterijeru klasičanog stila uvek postoji jedna centralna tačka oko koje se postiže vizuelni balans. To može biti, na primer, kamin okružen sa obe strane foteljama i raskošnim ogledalom iznad njega. Bitna je simetrija sa svake strane sobe!

Paleta boja u klasičnom enterijeru često je inspirisana prirodom. Obično se koriste nijanse žute, plave, zelene, braon, terakota, sive i roze. Ipak, možda najpopularnija jeste bela boja nameštaja. Tako i italijanski proizvođač Giusti Portos koristi mat belu, srebrnu i puder nijansu u svojim komadima nameštaja. Njih možete pogledati na slikama ispod.

fotelja

Mat belu koristite ukoliko želite da ostanete u skladu sa autentičnim klasičnim stilom. Nameštaj u sjajno beloj boji pak deluje savremenije.

Tkanine koje se koriste u klasičnim enterijerima trebale bi da budu elegantne bez preterano naglašenih tekstura. Najviše se koristi pamuk i somot.

Prirodni podovi od drveta, kamena ili mermera najbolje funkcionišu u klasičnom okruženju.

klasicna-sofa

Stubovi su takođe odlika klasičnog dizajna što vuče korene iz grčke i rimske arhitekture. U enterijeru se ne moraju pojaviti klasični stubovi ali vertikale – pruge na zidovima ili zavesama i visoke lampe – dobrodošle su.

ogledalo-i-lampa

Dakle, ključne karakteristike klasičnog stila u dizajnu enterijera su simetrija proporcija, prirodne boje i materijali kao i elegantne tkanine.

trpezarijski-sto

klasicne-komode

klasicni-tv-set

komoda

trezarija

elegantna-lampa

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *