Građevinarstvo

Hoćemo li uskoro krečiti zidove bojama koje prave struju?

Termoelektrična boja može da generiše struju od otpadne toplote što će jednog dana napajati naše domove ali i automobile.

Naučnici sa instituta UNIST i KIST iz Koreje razvili su boju koja može da proizvodi eletričnu energiju na osnovu okolne otpadne toplote kao što je ona od rada mašina, električnih uređaja ili energije sunca, piše Inhabitat.

Postoji dobar razlog da se fokusira na otpadnu toplotu jer je jako puno ima! Naime, procenjeno je da se čak dve trećine proizvedene energije na svetu izgubi kroz otpadnu toplotu. Ovo bi moglo biti rešenje za takvo rasipanje!

© Nature Communications

Naučnici tvrde da će ova boja biti veoma efikasna kod preuzimanja toplote sa zidova i krovova tokom letnjih meseci.

 

Boja se pravi od bizmut telurida, koji se često koristi u proizvodnji termoelektričnih materijala, uz specijalnu tehniku koja omogućava spajanje čestica. Kada se boja nanese na površinu, ona se zagreva na visoku temperaturu 10 minuta u cilju da se poveća njena gustina a samim tim i poboljša efikasnost konvertovanja energije toplote u elektricitet.

Naučnici tvrde da će ova boja biti veoma efikasna kod preuzimanja toplote sa zidova i krovova tokom letnjih meseci kao i da se može primeniti na automobile ili čak brodove gde će pomoći u energetskom bilansu ovih vozila. Zgodno je što se ova boja može četkom nanositi na skoro sve površine.

Korisni linkovi na Gradnja.rs:

Naslovna fotografija: William Felker; Unsplash

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *